ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Σήμερα οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca εν μέσω κόντρας με την ΕΕ

Σήμερα οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca εν μέσω κόντρας με την ΕΕ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καλείται σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου εν μέσω πολεμικού κλίματος μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, να αποφασίσει σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της φαρμακευτικής ενώ η απόφασή του θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

H έγκριση χορήγησης του εμβολίου έχει δοθεί σε δύο εμβόλια, επί συνόλου 6 για τα οποία έχει συνάψει συμφωνίες η ΕΕ.

Άκαρπες οι συζητήσεις ΕΕ και AstraZeneca

Χθες, η συνάντηση με την AstraZeneca ήταν άκαρπη για την Κομισιόν, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας για το πρόγραμμα παράδοσης και ζητούμε σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας εμβολίων που δεσμεύσαμε για το πρώτο τρίμηνο Θα συνεργαστούμε με την εταιρία για λύσεις και παροχή εμβολίων γρήγορα για τους πολίτες» ανάφερε η Κομισιόν σε ανάρτησή της.

Από την πλευρά του ο CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, μιλώντας στην Republica ανέφερε ότι το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση προέβλεπε πως η εταιρεία θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια εμβόλια και ότι δεν είχε άλλη δέσμευση.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου έσπευσε να τον διαψεύσει λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει αγορά συγκεκριμένης ποσότητας και κάλεσε την εταιρεία να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο και να ανταποκριθεί στην συμβατική, κοινωνική και ηθική της υποχρέωση.

«Απορρίπτουμε τη λογική του ‘όποιος προλάβει’ », είπε η κ. Κυριακίδη. «Αυτό μπορεί να λειτουργήσει στα συνοικιακά κρεοπωλεία, αλλά όχι σε συμβόλαια και όχι στις συμβάσεις προ-αγοράς. Δεν υπάρχει ρήτρα προτεραιότητας στη σύνθετη συμφωνία αγοράς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, αξιωματούχος της ΕΕ που επικαλείται η ΕΡΤ, ανέφερε πως η ευρωπαϊκή πλευρά προτίθεται να ζητήσει επιστροφή μέρους των 336 εκ ευρώ που έχει καταβάλει εάν η εταιρεία δεν τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας αγοράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.