Νέα μελέτη: Μια δόση του εμβολίου της Pfizer αρκεί για να μειώσει τη μετάδοση του κορωνοϊού

Νέα μελέτη: Μια δόση του εμβολίου της Pfizer αρκεί για να μειώσει τη μετάδοση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αι μόνο δόση από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της Covid, μειώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών μολύνσεων και μπορεί να περιορίσει σημαντικά το κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.

Ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα από χιλιάδες τεστ Covid, τα οποία διενεργούνταν ανά εβδομάδα στο υγειονομικό προσωπικό του Κέμπριτζ, στην ανατολική Αγγλία. «Τα ευρήματά μας δείχνουν πολύ μεγάλη μείωση στον ρυθμό απεικόνισης θετικών τεστ μεταξύ των ασυμπτωματικών υγειονομικών υπαλλήλων, έπειτα από τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech» τόνισε ο Nick Jones, ένας εξειδικευμένος επιστήμονας που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ και ηγήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης.

Μετά τον διαχωρισμό των αποτελεσμάτων των τεστ μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών υπαλλήλων, η ομάδα του Jones βρήκε πως το 0,80% των τεστ από ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ήταν θετικό. Αυτό το ποσοστό συγκρίνεται με το 0,37% των τεστ από υπαλλήλους που εμβολιάστηκαν εντός των προηγούμενων 12 ημερών – όταν η προστατευτική επίδραση του εμβολιόυ δεν έχει αρχίσει ακόμα να αναπτύσσεται – και με το 0,20% των τεστ από τους υπαλλήλους που εμβολιάστηκαν περισσότερες από 12 ημέρες πριν.

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα, καθώς δεν έχουν αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο προδημοσιεύτηκαν online την Παρασκευή.

Σε πρώτη φάση, πάντως, δείχνουν μια τετραπλάσια μείωση του κινδύνου ασυμπτωματικής μόλυνσης μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν εμβολιαστεί για περισσότερες από 12 ημέρες και 75% προστασίας απέναντι στη λοίμωξη, δήλωσε ο Mike Weekes, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος συμμετείχε στην καθοδήγηση της μελέτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το επίπεδο της ασυμπτωματικής μόλυνσης μειώθηκε επίσης κατά το ήμισυ σε αυτούς που εμβολιάστηκαν για λιγότερο από 12 ημέρες, συμπλήρωσε ο Weekes.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.