ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτά είναι τα 9 βότανα που προλαμβάνουν την άνοια

Αυτά είναι τα 9 βότανα που προλαμβάνουν την άνοια

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει στραφεί στην ανακάλυψη νέων μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Η συχνή κατανάλωση αφεψημάτων από συγκεκριμένα βότανα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Δείτε τα 9 βότανα που προλαμβάνουν την άνοια:

Άκορος κάλαμος (Vacha): Ο άκορος κάλαμος βοηθά στην αντιμετώπιση των νευρικών διαταραχών. Είναι ένα βότανο με ισχυρή διεγερτική δράση, που αυξάνει την ενέργεια, ενισχύει την συγκέντρωση και βελτιώνει τη μνήμη.

Δενδρολίβανο: Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά και στην αρωματοθεραπεία. Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μυρωδιά του μπορεί να ενισχύσει την μνήμη κατά 75%.

Γκίγκο (Ginkgo Biloba): Το γκίγκο βοηθά στην ανάπλαση και αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο βότανο, βελτιώνει τη διαύγεια και ενισχύει την προσοχή. Το γκίγκο αραιώνει το αίμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντιπηκτική αγωγή.

Σεντέλα (Gοtu Kola): Γνωστό και ως βότανο του διαλογισμού, η σεντέλα βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τη μνήμη. Θεωρείται επίσης «προσαρμογόνο βότανο» που σημαίνει ότι βοηθάει το σώμα να ανταπεξέλθει σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Ιερός βασιλικός (Tulsi): Ο ιερός βασιλικός βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ενισχύει την γνωστική ικανότητα του ατόμου και βελτιώνει τη διάθεση.

Βιθάνια (Ashwaghanda): Η βιθάνια θεωρείται ελιξίριο ενέργειας, καθώς βοηθά στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων του ιππόκαμπου. Αυτό το βότανο, που είναι γνωστό και ως ινδικό τζίνσενγκ, αντιμετωπίζει την νευρική εξάντληση, τονώνει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τη διαύγεια και τη γνωστική απόδοση.

Μπράχμι (Bacopa Monnieri): Το μπράχμι, ένα βότανο το χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουρβεδική ιατρική, τονώνει το νευρικό σύστημα και βοηθά τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου να συνεργάζονται αρμονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται η μνήμη και η γνωστική ικανότητα του ατόμου. Το μπράχμι συμβάλλει στην καλή λειτουργία των επινεφριδίων και προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ εξαιτίας της ικανότητάς του να μειώνει την ποσότητα του β-αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που συναντάται σε μεγάλες ποσότητες στις πλάκες που βρίσκονται στον εγκέφαλο των πασχόντων από τη νόσο.

Τζίνσενγκ: Το τζίνσενγκ αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος και βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία. Είναι προσαρμογόνο βότανο και βοηθά το σώμα να ανταπεξέλθει καλύτερα σε συνθήκες στρες. Προστατεύει τα κύτταρα από τις τοξίνες και την υψηλή συγκέντρωση β-αμυλοειδούς.

Ροδιόλα (Rhodiola Rosea): Η ροδιόλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους, βελτιώνει την ψυχική και σωματική ευεξία, ρυθμίζει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη. Επίσης μειώνει την πνευματική κόπωση και τονώνει τη μνήμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.