ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυξήθηκαν οι εφιάλτες που βλέπεις; – Να τι σου συμβαίνει

Αυξήθηκαν οι εφιάλτες που βλέπεις; – Να τι σου συμβαίνει

6 στους δέκα ξυπνάνε έως και δύο φορές μέσα στον ύπνο τους. 33% του πληθυσμού παγκοσμίως βλέπει τουλάχιστον ένα εφιάλτη την εβδομάδα. 8 στους δέκα νιώθουν πως δεν ξεκουράζονται τη νύχτα και μέσα στην ημέρα ξεμένουν από ενέργεια.

Ο Raj Dasgupta, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξηγεί πως οι πελάτες που τον επισκέπτονται με παράπονα για τον ύπνο τους αλλά και για αγχωτικά όνειρα έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο.

«Είναι κάτι που έχω ξαναδεί σε άλλα τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο και τη χώρα μας. Έτσι, το γεγονός ότι έχουμε περισσότερους εφιάλτες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας δεν με ξαφνιάζει».

Η πανδημία και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα δημιούργησε ένα μόνιμο στρες στον κόσμο που μεταφέρεται κ στον ύπνο, με αποτέλεσμα οι εφιάλτες να είναι πλέον πραγματικότητα και συνηθισμένη συνθήκη.

Αυτοί που χτυπήθηκαν περισσότερο όπως ήταν φυσικό ήταν αυτοί που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία με το ποσοστό αύξησης να αγγίζει το 45%.

Αυτοί που κινδυνεύουν με περισσότερους εφιάλτες είναι αυτοί που άλλαξαν το πρόγραμμα ύπνου τους λόγω καραντίνας. Δηλαδή όσοι δεν εργάζονταν και απλά πήγαιναν για ύπνο αργότερα είδαν τα όνειρα τους να γίνονται “θρίλερ”.

Το φαινόμενο αυτό έχει ξαναπαρουσιαστεί αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου και στην Αφρική μετά το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

Κλείνοντας ο καθηγητής επιμένει στη προσπάθεια να ομαλοποιηθεί ο ύπνος μας και ότι μακροχρόνια προβλήματα ύπνου έχουν ολέθριες συνέπειες και στον οργανισμό μας.

Προσπαθήστε να διατηρείτε μια σταθερή θερμοκρασία στο δωματίο όπου κοιμάστε, με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη από τα άλλα δωμάτια. Διατηρείστε μια ίδια ώρα που πηγαίνετε για ύπνο. Μη καταναλώνετε αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο και αποφύγετε το κάπνισμα τις βραδινές ώρες. Αποφύγετε το μπλε φως των οθονών πριν τον ύπνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.