Κολπική μαρμαρυγή: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε – Πως αντιμετωπίζεται

Κολπική μαρμαρυγή: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε – Πως αντιμετωπίζεται

Ως κολπική μαρμαρυγή ορίζεται η καρδιακή πάθηση η οποία προκαλεί ακανόνιστο και πολλές φορές ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός κινείται κανονικά στα όρια μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα

Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός είναι ακανόνιστος και μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ γρήγορος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ξεπεράσει αρκετά τους 100 παλμούς το λεπτό.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ζάλη, δύσπνοια και κόπωση.

Μπορεί να νιώσετε έντονους παλμούς στην καρδιά, δηλαδή σαν να τραντάζεται ολόκληρη η καρδιά στο στήθος σας, ή μπορεί να νιώσετε “πεταρίσματα” ή ακανόνιστους χτύπους, συχνά για λίγα δευτερόλεπτα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, για λίγα λεπτά.

Μερικές φορές η κολπική μαρμαρυγή δεν προκαλεί συμπτώματα και ο ασθενής αγνοεί εντελώς ότι ο καρδιακός του ρυθμός είναι ακανόνιστος.

Κολπική μαρμαρυγή: Πότε να δείτε έναν γιατρό

Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό εάν:

  • Παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή στον καρδιακό σας παλμό
  • Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι σταθερά χαμηλότερος από 60 ή άνω των 100 (ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής, όπως ζάλη και δύσπνοια) παλμών ανά λεπτό

Κολπική μαρμαρυγή: Αντιμετώπιση

Ως πάθηση δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστη και συχνά απαιτεί θεραπεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου (άτομα με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου)
  • Φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού
  • Καρδιομετατροπή (cardioversion), δηλαδή όταν διοχετεύεται στην καρδιά ένα ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού
  • Κατάλυση καθετήρα (catheter ablation), όπου η περιοχή μέσα στην καρδιά που προκαλεί τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό καταστρέφεται χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα. Στη συνέχεια, ίσως χρειαστεί να σας τοποθετηθεί βηματοδότης, για να διατηρείται σταθερός ο καρδιακό σας ρυθμός.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.