Αυτές είναι οι σοβαρές επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Αυτές είναι οι σοβαρές επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), ορίζεται η νόσος η οποία προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση υγρών του στομάχου στον οισοφάγο.

Η πλειοψηφία των ατόμων με ΓΟΠ δεν έχει επιπλοκές που να επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής τους, σχεδόν όλων η ποιότητα της ζωής ωστόσο, επηρεάζεται αρνητικά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συχνά επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες, τη διάθεση, τον ύπνο, τις κοινωνικές και φυσικές δραστηριότητες.

Όσοι πάσχουν από ΓΟΠ συνήθως αισθάνονται:

– Καούρα στο στήθος (εσωτερικά) ή ψηλά στο στομάχι

– Ξινά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω και να φτάνουν μέχρι το φάρυγγα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Μερικές φορές εμφανίζονται στην κατάκλιση ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σε ένα ποσοστό των ατόμων με ΓΟΠ, που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μπορεί να εμφανισθούν και σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Οισοφάγος Barrett: Ο συνεχής ερεθισμός από το οξύ και η συνεχής καταστροφή των κυττάρων του βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την αντικατάσταση αυτών των κυττάρων από κύτταρα που αντέχουν στο οξύ, δηλαδή τη δημιουργία οισοφάγου Barrett. Είναι μία διαδικασία αυτοπροστασίας του οργανισμού.

Δυσφαγία: Δηλαδή δυσκολία στην κατάποση της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Στα πολύ προχωρημένα στάδια οισοφαγίτιδας, δημιουργείται στένωση του αυλού του οισοφάγου, που εμποδίζει τη δίοδο της τροφής προς το στομάχι.

Πόνος πίσω από το στήθος: Δεν είναι πάντοτε ανησυχητικό σημάδι, αλλά θέλει διερεύνηση κυρίως γιατί πρέπει να αποκλεισθεί ότι είναι πόνος που προέρχεται από την καρδιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αιμορραγία: Εμφανίζεται σε ασθενείς με οισοφαγίτιδα είτε απότομα σαν εμετός με αίμα, είτε λίγο-λίγο σαν αναιμία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.