ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Πρόεδρος Σλοβακίας – Ζ.Τσαπούτοβα: «Να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο για την αγορά του Sputnik V»

Πρόεδρος Σλοβακίας – Ζ.Τσαπούτοβα: «Να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο για την αγορά του Sputnik V»

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, εξέφρασε την πρόθεσή της να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βλαντιμίρ Λενγκβάρσκι προκειμένου να συζητήσουν το γιατί η πρόσβαση στο συμβόλαιο με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V είναι περιορισμένη.

«Έχω ήδη αιτηθεί πρόσβαση στο συμβόλαιο με τον παρασκευαστή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο (συμβόλαιο) προσώρας είναι μυστικό, από τον επικεφαλής του υπουργείο Υγείας. Την Τρίτη σκοπεύω να ρωτήσω τον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας γιατί η συμφωνία είναι κρυφή και αν μπορεί να δημοσιοποιηθεί» τόνισε η Τσαπούτοβα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε ερευνητικό κέντρο της χώρας.

Η πρόεδρος σημείωσε πως το Sputnik V δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να διχάσει την σλοβακική κοινή γνώμη.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι κατά του Sputnik V ή οποιουδήποτε άλλου εμβολίου, όπου κι αν παρασκευάζεται, αν αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι δοκιμές που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής στη Σλοβακία καταδεικνύουν καλά αποτελέσματα αναφορικά με τη χρήση του εμβολίου Sputnik V. Αυτό σημαίνει πως εμπιστευόμαστε τα ιδρύματά μας και δεν αμφισβητούμε τη δουλειά τους» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει πως οι παραληφθείσες δόσεις του ρωσικού εμβολίου θα χρησιμοποιηθούν.

Η Σλοβακία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα του Sputnik V την 1η Μαρτίου. Η αγορά ήταν πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Ιγκόρ Μάτοβιτς. Η απόφαση για αγορά του ρωσικού εμβολίου χωρίς την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, οδηγώντας σε παραίτηση τον Μάτοβιτς – ο οποίος στο νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Χέγκερ, διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Στις αρχές Απριλίου, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ζήτησε από τη Σλοβακία να επιστρέψει τις 200.000 δόσεις του εμβολίου, επικαλούμενο παραβιάσεις του συμβολαίου, καθώς το εμβόλιο δοκιμαζόταν σε ερευνητικές εγκαταστάσεις χωρίς άδεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μάτοβιτς ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία που ορίζει πως η αγορασμένη παρτίδα εμβολίων θα δοκιμαστεί στο OMCL (Επίσημο Εργαστήριο Ελέγχου Φαρμάκων) στην Ουγγαρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.