Ην.Βασίλειο: Τα εμβόλια της Moderna & της Novavax προστέθηκαν στη μελέτη μικτών εμβολιαστικών δόσεων

Ην.Βασίλειο: Τα εμβόλια της Moderna & της Novavax προστέθηκαν στη μελέτη μικτών εμβολιαστικών δόσεων

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι ερευνητές, μία μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε εμβολιασμούς των δύο δόσεων επεκτείνεται για να συμπεριλάβει δόσεις εμβολίων της Moderna και της Novavax.

Η δοκιμή, γνωστή ως «μελέτη Com-Cov» (Com-Cov study), ξεκίνησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστεί αν η λήψη της πρώτης δόσης ενός τύπου εμβολίου κατά της COVID-19 και μιας δεύτερης δόσης ενός άλλου εμβολίου προκαλεί αντίδραση ανοσίας τόσο καλή, όσο και η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Η ιδέα, σύμφωνα με τον Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος διευθύνει τη δοκιμή, «είναι να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά της COVID-19 που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία».

Η Βρετανία, αλλά και άλλες αρκετές χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer κατά της COVID-19 στις εθνικές εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Αλλά οι αναφορές για την πρόκληση πολύ σπάνιων θρόμβων στο αίμα έχουν προτρέψει μερικές κυβερνήσεις –συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας- να ανακοινώσουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ή ότι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα διαφορετικό εμβόλιο.

Σε μία ενημέρωση για την επέκταση της μελέτης προκειμένου να συμπεριλάβει τα εμβόλια της Moderna και της Novavax κατά της COVID-19, o Σνέιπ, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στην Οξφόρδη με ειδικότητα στους εμβολιασμούς, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να στρατολογήσει ενήλικες άνω των 50 ετών που έχουν λάβει την πρώτη και «κύρια» εμβολιαστική δόση πριν από 8 ως 12 εβδομάδες.

Οι εθελοντές αυτοί, που θα έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Pfizer θα λαμβάνουν τυχαία είτε το ίδιο εμβόλιο είτε το εμβόλιο της Moderna ή της Novavax για τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Τα έξι νέα σκέλη της δοκιμής θα περιλάβουν το καθένα 175 ανθρώπους, προσθέτοντας συνολικά άλλους 1.050 εθελοντές, σύμφωνα με τον Σνέιπ.

«Αν μπορούμε να δείξουμε ότι αυτά τα μικτά προγράμματα προκαλούν μία καλή αντίδραση ανοσίας, η οποία είναι τόσο καλή όσο η καθορισμένη διαδικασία (του εμβολιασμού με δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου) και χωρίς μία σημαντική αύξηση των αντιδράσεων στο εμβόλιο, αυτό ενδέχεται να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να ολοκληρώσουν την απόκτηση ανοσίας κατά της COVID-19 πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Σνέιπ.

«Αυτό θα δημιουργήσει επίσης μία ανθεκτικότητα του συστήματος στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη της διαθεσιμότητας κάποιου από τα εμβόλια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αποτελέσματα από την αρχική μικτή δοκιμή με τη χρήση μόνο των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer αναμένονται μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, ενώ τα αποτελέσματα μιας δεύτερης φάσης θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.