Σκωληκοειδίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραμελήσετε

Σκωληκοειδίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραμελήσετε

Είναι γνωστό πως η σκωληκοειδής απόφυση, δηλαδή ο μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο, δεν επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.

Ωστόσο, όταν εκδηλώνεται σε αυτή φλεγμονή ή λοίμωξη, κατάσταση γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα, τα πράγματα σοβαρεύουν.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, αφού τα διαθέσιμα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από αυτή. Είναι συχνότερη στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, ωστόσο μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η σκωληκοειδίτιδα, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να υποστεί ρήξη. Η ρήξη της απόφυσης αποτελεί κατάσταση επείγουσα και απειλητική για τη ζωή.

Έτσι, κρίνεται ζωτικής σημασίας η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων που επιβάλλουν τη μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δείτε τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε:

1. Πόνος στην κοιλιά: Ο πόνος στην κοιλιά είναι το συνηθέστερο και πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας. Ο πόνος μπορεί να ξεκινά αρχικά περιμετρικά του αφαλού και στη συνέχεια να ακτινοβολεί προς τα δεξιά. Σε αντίθεση με τον πόνο της δυσπεψίας, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας εντείνεται πολύ γρήγορα.

2. Πόνος στην ούρηση: Αν η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην πυελική χώρα, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η συχνουρία, ο πόνος κατά την ούρηση, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.

3. Ναυτία και τάση για εμετό: Αμέσως μετά την εκδήλωση του πόνου στην κοιλιά, είναι πολύ συχνό να εκδηλώνεται μειωμένη όρεξη, ναυτία και τάση για εμετό.

4. Πυρετός και ρίγη: Ο πυρετός αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη λοίμωξης στο σώμα. Όταν συνδυάζεται με έντονα ρίγη και τον χαρακτηριστικό πόνο στην κοιλιά πιθανότατα σημαίνει σκωληκοειδίτιδα.

5. Αέρια: Μπορεί να οφείλονται στην υπερκατανάλωση φρούτων, οσπρίων ή αναψυκτικών, ωστόσο τα γαστρεντερικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εν λόγω ενόχληση μπορούν να υποδείξουν τη βαθύτερη αιτία του προβλήματος. Στην περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας αυτά είναι η δυσπεψία και η διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

6. Δυσκολία κίνησης: Λόγω των ισχυρών πόνων, σε αρκετές περιπτώσεις η σκωληκοειδίτιδα εμποδίζει το άτομο να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να κινηθεί γενικώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας επιδεινώνεται με την κίνηση, τις βαθιές αναπνοές, τον βήχα ή το φτάρνισμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.