ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Τρέξιμο: Πως μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας θετικά και αρνητικά;

Τρέξιμο: Πως μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας θετικά και αρνητικά;

Το τρέξιμο όχι μόνο σε κρατάει σε φόρμα, αλλά σε βοηθά επίσης να ζήσεις περισσότερο. Και ενώ όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τι μπορεί να σου προσφέρει η εν λόγω άσκηση. Επηρεάζει κυριολεκτικά το σώμα σου από το κεφάλι σου μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σου.

Ωστόσο, μάλλον δεν γνωρίζεις ποιες αλλαγές μπορούν να συμβούν στο σώμα σου όταν τρέχεις. Ας τις δούμε παρακάτω.

Τα νύχια σου μπορεί να μαυρίσουν

Με κάθε βήμα που κάνεις στο έδαφος ενώ τρέχεις, τα δάχτυλά σου χτυπούν το μπροστινό μέρος του παπουτσιού σου. Τα μικρά παπούτσια και οι σφιχτές κάλτσες μπορεί να συμπιέσουν τα νύχια. Το ίδιο συμβαίνει εάν τα πόδια σου πρηστούν. Και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αιμάτωμα κάτω από τα νύχια. Tα αγγεία σπάνε, αίμα συσσωρεύεται έξω από αυτά, και το νύχι αλλάζει χρώμα.

Η ακοή σου μπορεί να οξυνθεί

Το τρέξιμο αυξάνει τη ροή του αίματος στον κοχλία, ενώ αυξάνει επίσης τη ροή των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στο σώμα σου. Βοηθά στην επιβράδυνση της φθοράς του ακουστικού συστήματος και διατηρεί τα τριχοειδή αγγεία, τα τριχωτά κύτταρα και τα νευρικά κύτταρα που στέλνουν ηχητικά σήματα στον εγκέφαλο.

Μπορεί να έχεις ρινική καταρροή

Καθώς τρέχεις, αναπνέεις γρηγορότερα και βαθύτερα και εισπνέεις περισσότερο αέρα. Κάνοντας αυτό, αναπνέεις περισσότερα αλλεργιογόνα, ρύπανση και ερεθιστικά σωματίδια από το περιβάλλον. Αυτό ερεθίζει τους αεραγωγούς σου και κάνει τη μύτη σου να τρέχει.

Η θερμοκρασία σου μπορεί να αυξηθεί

Οι μυς παίρνουν ενέργεια καίγοντας λίπος και υδατάνθρακες. Ως αποτέλεσμα, παράγεται θερμότητα. Μαζί με τους μυς, το αίμα σου θερμαίνεται επίσης, αυξάνοντας τη θερμοκρασία. Μετά από αυτό, η ροή του αίματος στο δέρμα αυξάνεται και ο ιδρώτας σε δροσίζει.

Μπορεί να αισθάνεσαι λιγότερο πεινασμένη

Η όρεξή σου μειώνεται λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλούνται από το τρέξιμο. Η ορμόνη πείνας, η γκρελίνη, μειώνεται, ενώ η ορμόνη κορεσμού, το πεπτίδιο, αυξάνεται. Όλα αυτά σε κάνουν λιγότερο πεινασμένη.

Η διάθεσή σου μπορεί να βελτιωθεί

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τζόκινγκ απελευθερώνει ενδορφίνες που αλλάζουν τη διάθεσή σου. Μπορεί ακόμη και να αισθανθείς ευφορία μετά την άσκηση. Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Σε κάνει επίσης πιο ανθεκτική στα προβλήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.