Ματώνουν τα ούλα σας; – Για αυτούς τους δύο τύπους καρκίνου αυξάνεται ο κίνδυνος

Ματώνουν τα ούλα σας; – Για αυτούς τους δύο τύπους καρκίνου αυξάνεται ο κίνδυνος

Είναι ήδη γνωστό πως η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετά προβλήματα υγείας πέρα από την απώλεια δοντιών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι η ουλίτιδα, η οποία έχει ως βασικό σύμπτωμα τα ούλα που ματώνουν, συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου!

Μια πρόσφατη μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που συσσωρεύονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες υγείας που περιελάμβαναν σχεδόν 150.000 άνδρες και γυναίκες.

Σε έως και 28 έτη παρακολούθησης, διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με άτομα των οποίων τα ούλα ήταν πιο υγιή, εκείνα με ιστορικό περιοδοντικής νόσου (ουλίτιδα) είχαν:

  • 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου και
  • 52% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος σε άτομα με ουλίτιδα αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει απώλεια δοντιών.

Η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος (δηλαδή ότι η ουλίτιδα προκαλεί καρκίνο), αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποια μέρα οι γιατροί θα συμπεριλάβουν την στοματική εξέταση για την υγεία των ούλων στο πλαίσιο της αξιολόγησης του συνολικού κινδύνου για καρκίνο ενός ατομου.

Ευτυχώς, είναι εύκολο να αποφευχθεί η ουλίτιδα. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, να τα καθαρίζετε και με οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να κάνετε οδοντιατρική εξέταση και καθαρισμό τακτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.