Καθηγητής Τζανάκης: «Δεν είναι άνοιγμα χαλάρωσης το σημερινό είναι άνοιγμα εγρήγορσης»

Καθηγητής Τζανάκης: «Δεν είναι άνοιγμα χαλάρωσης το σημερινό είναι άνοιγμα εγρήγορσης»

Για το άνοιγμα της εστίασης υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του στο Open τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως μία κοινωνική επαφή από αυτόματη και ανοργάνωτη και πιθανώς μολυσματική μετατράπηκε σε μία οργανωμένη επαφή. «Δεν είναι άνοιγμα χαλάρωσης, είναι άνοιγμα εγρήγορσης, σε ένα επιδημιολογικά ελεγμένο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κύριο Τζανάκη, η φάση στην οποία επιλέγεται το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αυτών είναι μία φάση ιδιαίτερη επιδημιολογικά, καθώς έχουμε ήδη 30% με 40% του πληθυσμού να έχει ανοσία. «Σε ποσοστό 1 στους 4, από τους θαμώνες ή τους εργαζόμενους δηλαδή, θα είναι άνοσος», ενώ σημείωσε επιπλέον, πως το άνοιγμα γίνεται σε εξωτερικό χώρο, οπότε μεταδίδεται λιγότερο ο ιός και ακόμη, ότι είναι ζεστός ο καιρός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο και επίσης, ότι έχουμε τα self test.

«Είναι μία φάση, στην οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις δραστηριότητες κι εάν πειθαρχήσουμε σωστά, δεν θα επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση αλλά ενδεχομένως θα τη μειώσουμε. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου έγινε με όρους ιατρείου κι έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά θα βελτιώσουν την εικόνα και την οικονομία. Για πολλούς από τους επιχειρηματίες δεν υπήρχε επιστροφή. Πρέπει να τους βοηθήσουμε και να τους σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνας Παγώνη, σχετικά με το εάν θα αφήσουμε τις μάσκες στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε, ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον εμβολιαστικό προγραμματισμό και αν η ανοσία έχει προχωρήσει στο 60 – 70% του πληθυσμού.

Στη συνέχεια επανέλαβε, ότι «η διαδικασία που ξεκινάει είναι μία δύσκολη σημασία, πρέπει να τη σεβαστούμε εμείς οι πολίτες, μη έχοντας δύσκολες απαιτήσεις όπως το να τραγουδάμε, να συζητάμε δυνατά ή να μην τηρούμε τις αποστάσεις που μας επιβάλλονται. Χρειάζεται μία ωριμότητα πολύ μεγάλη».

«Θα έπαιζα πολύ με αυτό που λέγεται ασφαλές μικροπεριβάλλον, μία μικροπαρέα που έρχεται σε συνεννόηση και μπορεί να θέσει τους δικούς της κανόνες και θα γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Καλό είναι οι πολίτες, να δημιουργήσουν το δικό τους μικροπεριβάλλον, για να προστατευτούν. Είναι μία τεχνική που θα μπορούσε να ακολουθηθεί αυθόρμητα, χωρίς οργάνωση, από τον καθένα μας».

Όσον αφορά στην ινδική μετάλλαξη, ο καθηγητής σημείωσε, ότι δεν έχουμε πολλές γνώσεις, για το τι κάνει το ινδικό στέλεχος, αν μεταδίδεται περισσότερο ή εάν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο τοξικό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τουλάχιστον δεν μεταδίδεται πιο πολύ από τη βρετανική, η οποία δεν θα δώσει χώρο σε κάποιο άλλο στέλεχος να αναπτυχθεί.

Ακόμη, όπως είπε, φαίνεται ότι αυτό το στέλεχος αντιμετωπίζεται, καθώς δεν μειώνεται πολύ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν με ανησυχεί, είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Θυμηθείτε, είχαμε και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη πριν λίγο καιρό, φοβηθήκαμε, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτή κατεστάλη τρόπον τινά και δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιστεύω, το ίδιο θα γίνει και με την ινδική μετάλλαξη. Ακόμα και στην Ινδία, το ποσοστό είναι πολύ μικρό, περίπου 15% και μάλιστα στο Νέο Δελχί, δεν είναι σε όλη την Ινδία», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.