ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο τεράστιος κίνδυνος που αντιμετωπίζετε αν πειράζετε το δέρμα γύρω από τα νύχια σας

Ο τεράστιος κίνδυνος που αντιμετωπίζετε αν πειράζετε το δέρμα γύρω από τα νύχια σας

Τα νύχια των χεριών και των ποδιών στέλνουν σημαντικά μηνύματα προς τους ανθρώπους για την υγεία τους.

Το δάγκωμα και το φάγωμα του δέρματος, είναι μια πάθηση γνωστή ως Δερματοφαγία, και έχει συνδεθεί με την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και άλλου είδους διαταραχές που οφείλονται σε άγχος.

Τι πειράζει λοιπόν λίγο δάγκωμα του δέρματος; Κατά καιρούς όλοι μας βρίσκουμε τον εαυτό μας να το κάνει. Μερικές φορές, η Δερματοφαγία γίνεται πιο προχωρημένη και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα γύρω από τα νύχια.

Όχι μόνο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να καταναλώνουμε τα μικρόβια γύρω από τα νύχια σε καθημερινή βάση, αλλά πολλοί έχουν αναπτύξει σοβαρές μολύνσεις μέσα και εξωτερικά των νυχιών από την καταστροφή των δερματικών ιστών από το δάγκωμα. Οι παρανυχίδες των νυχιών μολύνονται από τα μικρόβια του σάλιου, ειδικά αν κάποιος τα μασάει όλη την ώρα. Ακόμα και αν σταματήσει κάποιος να μασάει, το δέρμα μπορεί να αποχρωματιστεί.

Τα νύχια των ποδιών σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από καρκίνο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν μέσα από μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» ότι τα νύχια από τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών μαρτυρούν πόσο πιθανό είναι να εκδηλώσει κάποιος καρκίνο του πνεύμονα.

Μάλιστα ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να προβλεφθεί πολλά χρόνια πριν από την εμφάνισή του. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 12 χρόνια 840 άντρες, ηλικίας άνω των 50 ετών. Σε αυτό το διάστημα οι 210 από αυτούς εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα. Παράλληλα δείτε και για ποιο λόγο ξεφλουδίζουν τα νύχια σας και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Η μέτρηση της νικοτίνης από τα νύχια των ποδιών είναι αξιόπιστη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα νύχια των ποδιών τους, είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, η μέτρηση της νικοτίνης από τα νύχια των ποδιών είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, καθώς, επειδή μεγαλώνουν με αργό ρυθμό, η περιεκτικότητά τους σε αυτή την ουσία είναι πολύ πιο σταθερή απ’ ό,τι στο αίμα ή στα ούρα.

“Το υπονύχιο μελάνωμα”

Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι αυτού του τύπου μελανώματος είναι η εμφάνιση μιας σκουρόχρωμης λωρίδας, εγκάρσια στο νύχι. Πολλοί ασθενείς με υπονύχιο μελάνωμα αναφέρουν αρχικά κάποιο τραύμα στο δάχτυλο όπου εμφανίζεται αυτό το σημάδι στο νύχι και αποδίδουν λανθασμένα το σημάδια αυτό σε κακή επούλωση του τραύματος.

Η διαφορική διάγνωση του υπονύχιου μελανώματος περιλαμβάνει καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος κάτω από το νύχι (ραβδωτή μελανωνυχία), την χρόνια βακτηριακή μυκητιασική λοίμωξη και το απλό υπονύχιο αιμάτωμα.

Η γραμμή/λωρίδα μπορεί να ξεκινήσει από μόλις ένα χιλιοστό σε πλάτος και με αρκετά αχνό χρώμα και να αναπτυχθεί σε εμφανώς πιο φαρδύ σημάδι με πολύ πιο σκούρο (έως και μαύρο) χρώμα. Εάν έχετε υπονύχιο μελάνωμα, μπορεί να παρατηρήσετε και άλλες αλλαγές στο νύχι σας. Αυτές περιλαμβάνουν την πάχυνση του νυχιού, την παραμόρφωση της περιφέρειάς του (ανύψωση), αυλάκια στο νύχι ή γενικευμένο πόνο στην περιοχή.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού που ανήκει στο μεγάλο αμερικανικό δίκτυο CBS σχετικά με το υπονύχιο μελάνωμα, μαζί με χαρακτηριστικές εικόνες από τέτοιες περιπτώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.