Μπορεί να μπει τέλος στις θρομβώσεις με AstraZeneca και J&J; Η απάντηση του ερευνητή που έλυσε τον γρίφο

Μπορεί να μπει τέλος στις θρομβώσεις με AstraZeneca και J&J; Η απάντηση του ερευνητή που έλυσε τον γρίφο

Το πέπλο του μυστηρίου, πάνω από τις θρομβώσεις που εμφανίζονται σε άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και Johnson & Johnson υποστηρίζουν πως τράβηξαν Γερμανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνά τους, μια μικρή διόρθωση στα συγκεκριμένα εμβόλια αδενοΐου είναι αρκετή προκειμένου να μπει τέλος στα περιστατικά θρομβώσεων.

Μιλώντας στο OPEN, ο καθηγητής Φαρμακευτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκαίτε και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ρολφ Μάρσαλεκ, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της μελέτης, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Johnson & Johnson.

«Έχουμε αναλύσει τα δεδομένα αυτά στην ακίδα πρωτεΐνης του ίδιου του ιού και η δομή είναι παρόμοια με το αντιγόνο της AstraZeneca. Δεν έχουμε ελέγξει την αλληλουχία του J&J ακόμα, αλλά η τροποποίηση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στα δυο εμβόλια. Είμαι σε επικοινωνία με την Johnson & Johnson. Με την AstraZeneca δεν έχω επικοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Παθολόγος και Κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, αναφερόμενος στη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, υποστήριξε πως «αν μπορεί με μια μικρή τροποποίηση της πρωτεΐνης της ακίδας να αποφύγουμε όλον αυτόν τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πρόβλημα φέρεται να σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν τα δύο εμβόλια, προκειμένου να μεταφέρουν την πρωτεϊνική ακίδα του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ορισμένα κύτταρα της πρωτεΐνης των εμβολίων δημιουργούν μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου πραγματοποιείται η σημαντική ανοσοποίηση.

Τα εμβόλια στέλνουν την ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα τμήματά της να σπάνε σε κομμάτια, δημιουργώντας παραλλάξεις που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντί γι΄ αυτό, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και «διαρρέονται» στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.