AstraZeneca: Η ακαταδίωκτη επιτροπή παραδέχεται πως «έχει πρόβλημα» αλλά ζητά από πολίτες να εμβολιαστούν με τη 2η δόση

AstraZeneca: Η ακαταδίωκτη επιτροπή παραδέχεται πως «έχει πρόβλημα» αλλά ζητά από πολίτες να εμβολιαστούν με τη 2η δόση

Ένα πραγματικό χάος έχει δημιουργηθεί με τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, γιατί η Επιτροπή Εμβολιασμού (η οποία είναι «θωρακισμένη» από το ακαταδίωκτο) παραδέχθηκε πως υπάρχει «πρόβλημα» με το AstraZeneca, παρόλα αυτά ζητάει από χιλιάδες πολίτες να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Καθώς όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί ήδη με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με το αυτό το σκεύασμα, αρχικά με τη 2η δόση και στο μέλλον πιθανότατα και με την 3η και με την 4η κτλ.

Ο λόγος, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είναι πως «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες στη δεύτερη δόση».

«Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. «Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Δεν δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει η δεύτερη δόση χωρίς ιατρικό λόγο

Η σύσταση γίνεται για να βελτιώσει τα πράγματα, όχι για να τα περιπλέξει, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τυχόν σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει η νέα οδηγία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχουν και άλλα άτομα που ακολουθούν τη δεύτερη δόση. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο, συνέχισε.

«Άτομα λόγω φόβου, θα πρέπει να σκεφθούν καλά, διότι δεν έχουν έναν λόγο που ιατρικά να τον στηρίξει ο θεράπων ιατρός ώστε να κάνει αίτηση για αλλαγή του εμβολίου» εξήγησε ο η κα. Θεοδωρίδου. Όπως είπε, το πρόγραμμα του mix and match (συνδυασμού εμβολίων), αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος είναι κάτι το οποίο ναι μεν έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε κάποιες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου ποιο θα είναι το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού. Πιθανόν να είναι και άριστο.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως το αναζητήσουμε μια δεύτερη δόση διαφορετική θα οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού χρόνου για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τέλος για τους κάτω των 60 ετών το AstraZeneca

Εισήγηση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνον για τους πολίτες άνω των 60 ετών έκανε εχθές Δευτέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS που τους δίνει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να αλλάξουν εμβόλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.