Παγωτό: Δείτε πόσες θερμίδες έχει κάθε μερίδα

Για να ξέρετε πόσο να φάτε

Παγωτό: Δείτε πόσες θερμίδες έχει κάθε μερίδα

Είναι ήδη ευρέως γνωστό πως ορισμένα παγωτά περιέχουν περισσότερες από 300 θερμίδες ανά μερίδα μισού φλιτζανιού.

Τα καλά νέα με το παγωτό είναι, ότι πολλές ποικιλίες είναι πλέον διαθέσιμες, ώστε να απαλύνει τις… τύψεις σας για τις θερμίδες.

Παγωτό: Διατροφικά στοιχεία

Οι ακόλουθες πληροφορίες βασίζονται σε μία μερίδα παγωτού (1/2 φλιτζάνι, ή 66g) βανίλια:

  • Θερμίδες: 137
  • Λίπος: 7,3 g
  • Νάτριο: 53 mg
  • Υδατάνθρακες: 16 g
  • Ίνες: 0,5 g
  • Ζάχαρη: 14 g
  • Πρωτεΐνη: 2,3 g

Το παγωτό είναι νόστιμο, αλλά είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι θα περιέγραφαν τις θερμίδες παγωτού ως “κενές θερμίδες”.

Αυτές είναι που παρέχουν ενέργεια κυρίως με την μορφή ζάχαρης και ανθυγιεινών στερεών λιπαρών, όπως κορεσμένα λιπαρά ή τρανς λιπαρά. Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζετε την πρόσληψη κενών θερμίδων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε καθόλου; Φυσικά και όχι. Αλλά θα πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο και να προσέχετε το λίπος και τις θερμίδες. Λάβετε υπόψη το μέγεθος της μερίδας.

​​​​​​​Γιατί; Επειδή οι θερμίδες σε ένα μπολ παγωτού μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που αναγράφονται στην ετικέτα. Μια μερίδα παγωτού είναι περίπου 1/2 φλιτζάνι. Οι περισσότεροι από εμάς βάζουν πολύ περισσότερο από αυτό σε ένα μπολ.

Και φυσικά, οι θερμίδες και η διατροφική αξία του παγωτού μπορούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των εμπορικών τύπων και των γεύσεων.

Παγωτό: Συμβουλές για την μείωση των θερμίδων

Αν θέλετε να βρείτε το καλύτερο παγωτό που να είναι “φιλικό” προς την διατροφή σας, αναζητήστε την λέξη «cold-churned» στην ετικέτα. Είναι ο τρόπος παρασκευής του παγωτού όπου αναμιγνύονται μόνο μικρές ποσότητες λίπους γάλακτος σε όλο το παγωτό.

Η διαδικασία αυτή ζυμώνει τα μόρια λίπους, τα “τεντώνει και τα απλώνει” ομοιόμορφα, γεγονός που παρέχει σε αυτά τα παγωτά χαμηλότερη θερμιδική αξία με την ίδια υφή που έχουν και οι κανονικές ποικιλίες. Βασικά, η διαδικασία του cold-churning σας κάνει να πιστεύετε ότι το παγωτό είναι πιο λιπαρό απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα τα light ή “διαίτης ”παγωτά τόσο χαμηλά σε θερμίδες. Για παράδειγμα, οι εμπορικές ποικιλίες με ένδειξη “μειωμένου λίπους” περιέχουν συνήθως 25% λιγότερο λίπος από την κανονική έκδοση, επομένως ο συνολικός αριθμός θερμίδων μπορεί να εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​​​​​​​Οι light εκδόσεις περιέχουν το μισό λίπος του κανονικού παγωτού. Γενικά πάντως, η επιλογή με τις χαμηλότερες θερμίδες είναι μία με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που σημαίνει ότι έχει λιγότερα από τρία γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.