ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Δεν μπορείτε να φάτε το πρωί; – Αυτοί είναι οι πέντε πιο συχνοί λόγοι

Δεν μπορείτε να φάτε το πρωί; – Αυτοί είναι οι πέντε πιο συχνοί λόγοι

Το πρωινό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, όμως υπάρχει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που δεν μπορεί να φάει κάτι μόλις ξυπνήσει.

Ένας καφές, ένας χυμός ή λίγο γάλα μαζί με κορν φλέικς ή μία μικρή φέτα ψωμί είναι για τους περισσότερους ένα «υπεραρκετό» πρωινό.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη πείνας το πρωί θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος, είναι πιθανότατα απόλυτα φυσιολογικό.

Οι 5 πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι το πρωί, είναι οι εξής:

1. Απολαύσαστε ένα πλούσιο δείπνο ή σνακ αργά το βράδυ.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε είναι ότι είχατε ένα χορταστικό δείπνο ή σνακ το προηγούμενο βράδυ.
Ειδικά εάν το δείπνο ήταν πλούσιο σε λιπαρά ή πρωτεΐνες, θα είναι περίεργο να πεινάτε το πρωί. Αυτά τα συστατικά επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου και έτσι νιώθετε πλήρεις το επόμενο πρωί .

2. Τα επίπεδα ορμονών ανεβοκατεβαίνουν όλη τη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα πολλών βασικών ορμονών στο σώμα σας αυξομειώνονται επηρεάζοντας την ανάγκη για φαγητό.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της επινεφρίνης, δηλαδή της αδρεναλίνης, συνήθως είναι υψηλότερα το πρωί.

Η αδρεναλίνη καταστέλλει την όρεξη επιβραδύνοντας τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου και αυξάνοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένοι στο ήπαρ και τους μύες για να τροφοδοτήσουν το σώμα σας.

Επιπλέον, τα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, συνήθως είναι χαμηλότερα το πρωί από το βράδυ.

Αλλά και τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη, την πείνα και τον μεταβολισμό, ενισχύοντας την αίσθηση πληρότητας, μπορεί να είναι υψηλότερα το πρωί.

Αυτές οι καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών είναι απολύτως φυσιολογικές και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίσετε ξαφνικές ή ακραίες αλλαγές στην όρεξη σας, συζητήστε με το γιατρό σας.

3. Νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα πείνας σας.

Εκτός από συμπτώματα όπως διαταραχές του ύπνου, κόπωση και απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη, ενώ το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του στρες που μειώνουν την όρεξή σας.

Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικά. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με αυξημένη όρεξη .

4. Είστε έγκυος

Η πρωινή αδιαθεσία μαζί με ναυτία και έμετο επηρεάζει περίπου το 80% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μετά από 14 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Εκτός από την πρωινή αδιαθεσία, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μείωση της πείνας, δυσπεψία, φούσκωμα και καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου.

Εάν λοιπόν έχετε επίμονη πρωινή αδιαθεσία ή άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης, σκεφτείτε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης ή να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

5. Άλλες αιτίες

Υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε, όπως:

Πολλοί τύποι φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών και των αντιβιοτικών, μπορούν να μειώσουν την πείνα και την όρεξη.

Μεγαλώνετε. Η μειωμένη όρεξη είναι συχνή στους ηλικιωμένους και μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στις ενεργειακές ανάγκες, τις ορμόνες, τη γεύση ή τη μυρωδιά.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Η απώλεια όρεξης μπορεί να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού ή μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Ωορρηξία. Τα οιστρογόνα, η γυναικεία ορμόνη που αυξάνεται κατά την ωορρηξία, μειώνει την όρεξή σας .

Χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες καταστάσεις όπως ηπατική νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, HIV και καρκίνος μπορούν να προκαλέσουν απώλεια όρεξης .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν υποψιάζεστε ότι μια υποκείμενη κατάσταση μπορεί να συμβάλλει στην έλλειψη πείνας σας το πρωί, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.