ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα εν μέσω καύσωνα: Γιατί τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια – Τι ισχύει με το τείχος ανοσίας

Αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα εν μέσω καύσωνα: Γιατί τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια – Τι ισχύει με το τείχος ανοσίας

«Καμπανάκι» σήμανε στους «ειδικούς» η χθεσινή (Πέμπτη) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς αυτά ήταν 761 και πλέον παρατηρούμε μια αύξηση κρουσμάτων… εν μέσω καύσωνα!

Πέρσι που δεν είχαμε το εμβόλιο η Ελλάδα κατέγραφε μηδενικά κρούσματα το καλοκαίρι και όλοι πίστευαν πως θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, αντιθέτως φέτος αν και παρατηρείται μεγάλη μείωση των κρουσμάτων το καλοκαίρι σε καμία περίπτωση αυτά δεν έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται και πλέον υπάρχουν φόβοι πως σύντομα θα ξανά φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό. Στην έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθώς υποστήριξε πως εν μέσω καύσωνα (!) και παρά τους εμβολιασμούς θα έχουμε ένα νέο κύμα πανδημίας.

Ο Δ.Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων και πως γύρω στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου, θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα, τόνισε πως αν δεν το προλάβουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό. Ξεκαθάρισε δε πως οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα ενώ τόνισε πως τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε ξανά τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, και ακόμα περισσότερά θα έχουμε τον Σεπτέμβριο.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως πρέπει άμεσα να εμβολιαστεί το 83% του πληθυσμού (αναφέρθηκε σε ενήλικες) για να προστατευτούμε, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να συμβεί.

Όμως όντως η λύση είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί; Μια ματιά στα νούμερα του ECDC για τους εμβολιασμούς βλέπουμε πως οι «πρωταθλήτριες» χώρες καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό.

Έχουμε αναφερθεί στην Βρετανία, στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες που φαινομενικά έχουν φτάσει κοντά στο 70% που απαιτείται για να κτιστεί το τείχος ανοσίας και όμως καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων.

Η Ελλάδα λοιπόν που έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 45% του πληθυσμού έχει την παρακάτω εικόνα, όπου παρατηρούμε και την αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα των ανεμβολίαστων χωρών

Παραθέτουμε την εικόνα που έχουν οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τρέξει τους εμβολιασμούς.

Λετονία: Έχει εμβολιάσει πλήρως το 34,2% του πληθυσμού και με μια δόση το 28,4%

Βουλγαρία: Έχει εμβολιάσει πλήρως το 13,7% του πληθυσμού και με μια δόση το 11,5%

Κροατία: Έχει εμβολιάσει πλήρως το 36,5% του πληθυσμού και με μια δόση το 26,6%

Ρουμανία: Έχει εμβολιάσει πλήρως το 23,1% του πληθυσμού και με μια δόση το 24,2%

Τι παρατηρούμε λοιπόν; Σε όλες τις χώρες τα κρούσματα το καλοκαίρι είναι ελάχιστα, είτε έχουν εμβολιάσει τον πληθυσμό, είτε όχι. Άρα η μείωση των κρουσμάτων οφείλεται σχεδόν απόλυτα στον καιρό και όχι στους εμβολιασμούς.

Επιπλέον σε όσες χώρες έχει καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων εν μέσω καύσωνα έχουν «τρέξει» τους εμβολιασμούς, αντιθέτως αυτές που δεν έχουν κάνει πολλούς καταγράφουν μηδενικά κρούσματα.

Οπότε πως οι «ειδικοί» αναφέρονται σε αριθμούς για τείχος ανοσίας και διαβεβαιώνουν πως… αν τους φτάσουμε τότε θα τελειώσει ο Covid-19;

Θα αναφέρουμε και το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία επίσης δεν έχει τρέξει τους εμβολισμούς και παρόλα αυτά εδώ και πολλούς μήνες δεν καταγράφει κρούσματα, παρόλα αυτά η Σουηδία είναι μια άλλη συζήτηση καθώς από την αρχή ακολούθησε άλλη στρατηγική.

H Σουηδία έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 29,7% του πληθυσμού της!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.