Α.Λινού: «Είναι ευλογιά των τρωκτικών που πέρασε στους πίθηκους – Να προμηθευτούμε εμβόλια από τις ΗΠΑ»

«Δεν πρόκειται για επιδημία, αλλά για κρούσματα σε πάρα πολλές χώρες»

Α.Λινού: «Είναι ευλογιά των τρωκτικών που πέρασε στους πίθηκους – Να προμηθευτούμε εμβόλια από τις ΗΠΑ»

Με προσοχή και σύνεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού τόνισε πως «αυτή την στιγμή δεν πρόκειται για επιδημία, αλλά για κρούσματα σε πάρα πολλές χώρες» και υποστήριξε ότι «χρειάζεται προσοχή και σύνεση».

Παράλληλα, η κ. Λινού σημείωσε ότι «επικρατεί ανησυχία γιατί είναι μια νόσος ενδημική σε αφρικανικές χώρες και τώρα παρουσιάζεται σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το κλίμα, όπως και η σχέση μας με την άγρια ζωή αρχικά».

«Είναι ευλογιά των τρωκτικών, που πέρασε στους πίθηκους»

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν είναι ευλογιά των πιθήκων, αλλά ευλογιά των τρωκτικών η οποία πέρασε στους πίθηκους. Πλέον, ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερα ζώα, καθώς και με παράξενο εμπόριο, κάτι που βοήθησε η νόσος να περάσει και στον άνθρωπο».

Η κ. Λινού ανέφερε επίσης ότι «το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει λόγω κορωνοϊού, αλλά επαφές με νοσούντες και με ζώα έφεραν τα κρούσματα», ενώ εξήγησε ότι «πριν το 2000 οι ειδικοί ανησυχούσαν για επανεμφάνιση τέτοιων νοσημάτων».

«Να προμηθευτούμε εμβόλια από τις ΗΠΑ»

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο της ευλογιάς που γινόταν μέχρι το 1980, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι όσοι το έχουν κάνει προστατεύονται και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως είπε «δεν έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά φαίνεται ότι προστατεύει», προσθέτοντας ότι «θα ήταν φρόνιμο η Ελλάδα να προμηθευτεί εμβόλια από τις ΗΠΑ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.