ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αγωγές από ασθενείς εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών για φάρμακα για το αδυνάτισμα – «Παραλύουν το στομάχι»

Τι ανακοίνωσε μεγάλη δικηγορική εταιρεία στη Βοστώνη

Αγωγές από ασθενείς εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών για φάρμακα για το αδυνάτισμα – «Παραλύουν το στομάχι»

Ένα δικηγορικό γραφείο στη Βοστώνη, το οποίο ειδικεύεται στους προσωπικούς τραυματισμούς, κατέθεσε μηνύσειςεναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών Novo Nordisk και Eli Lilly που παράγουν τα φάρμακα για το αδυνάτισμα σεμαγλουτίδη (Ozempic) και τιρζεπατίδη (Mounjaro) .

Ο ισχυρισμός είναι ότι τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν γαστροπάρεση (παράλυση του στομάχου), για την οποία δεν ενημερώνονται οι ασθενείς πριν τα λάβουν.

Σε συνέντευξη Τύπου οι δικηγόροι Paul Pennock και Jonathan Sedgh από την δικηγορική εταιρεία Morgan & Morgan δήλωσαν: «Πιστεύουμε ότι διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να αποδείξουμε τον ισχυρισμό μας. Καταθέσαμε την πρώτη αγωγή και πρόκειται να καταθέσουμε πολλές ακόμα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Όπως εξήγησαν, η πρώτη περίπτωση αφορά μία 44χρονη από τη Λουϊζιάνα. Η γυναίκα λάμβανε και τα δύο φάρμακα ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού της.

Στη αγωγή αναφέρεται: «Έχει τόσο σοβαρά προβλήματα ώστε πηγαίνει συνεχώς σαν επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο. Η τελευταία φορά ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κάνει τόσο βίαιους εμέτους, ώστε έχασε δόντια». Ωστόσο η γυναίκα δεν έχει ακόμα διαγνωστεί από τους γιατρούς με γαστροπάρεση.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε πως εξετάζονται στοιχεία από 400 ανάλογα περιστατικά, από 45 αμερικανικές πολιτείες.

Η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη είναι φάρμακα για τον τύπου 2 διαβήτη, τα οποία ευνοούν και την απώλεια βάρους. Γι’ αυτό χορηγούνται και για το αδυνάτισμα, συχνά εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων (off-label). Λαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα με ένεση.

«Αναφέρεται στις οδηγίες χρήσεως»

Σε δήλωσή της στο CBS News, η Novo Nordisk δήλωσε ότι τα γαστρεντερικά επεισόδια «είναι γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες για των φαρμάκων GLP-1».

Όπως εξήγησε, για τη σεμαγλουτίδη η πλειονότητα αυτών των επεισοδίων ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Έχουν επίσης μικρή διάρκεια. Επιπλέον, τα φάρμακα της κατηγορίας των GLP-1 είναι γνωστό ότι επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου. Και αυτό αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσεως.

Παρατίθενται επίσης στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους τα συμπτώματα της όψιμης κένωσης του στομάχου. Αυτά είναι η ναυτία και ο έμετος.

Αντίστοιχα, η Eli Lilly τόνισε ότι η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά της. Γι’ αυτό και καταγράφει και αναφέρει κάθε πληροφορία που αφορά την ασφάλεια όλων των φαρμάκων της.

Τι είναι η γαστροπάρεση

Η γαστροπάρεση είναι μία διαταραχή κατά την οποία η τροφή περνά από το στομάχι με πιο αργό ρυθμό από το φυσιολογικό, αναφέρει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Είναι μία μακροχρόνια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στη διατροφή, φάρμακα και άλλες θεραπείες. Οι ασθενείς που έχουν όψιμη (με καθυστέρηση) κένωση του στομάχου παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως:

  • Αίσθημα κορεσμού της πείνας πιο νωρίς από το συνηθισμένο (μπορεί να αδυνατούν να ολοκληρώσουν το γεύμα τους)
  • Ναυτία και έμετος
  • Πόνος στο στομάχι
  • Καούρες
  • Φούσκωμα
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν αυτά τα συμπτώματα επιμείνουν για αρκετό καιρό, παρατηρείται και απώλεια βάρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.