ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Άγχος: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου ζωή και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Το άγχος κάνει κακό παντού στη ζωή σου- ακόμα και στη σεξουαλική

Άγχος: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου ζωή και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Είτε έχεις αγχώδη συναισθήματα από την καθημερινότητα σου είτε έχεις διαγνωστεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σύνδεση με τον σύντροφό σου αλλά και στην ευχαρίστηση σου.

Δες παρακάτω με ποιον τρόπο το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου ζωή και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

Πώς να καταλάβεις εάν έχεις άγχος

Όταν ένα άτομο είναι αγχωμένο, μπορεί να έχει συναισθήματα: φόβου, ανησυχίας, ταραχής ή/και έντασης. Το άγχος μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σου, μπορεί να σε κάνει να αποφύγεις πράγματα που συνήθως κάνεις.

Επίσης (και δώσε σημασία σ’ αυτό) το σώμα σου μπορεί να δείξει σημάδια με τους παρακάτω τρόπους:

  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ανεξήγητοι πόνοι και μουδιάσματα
  • Ιδρώτας

Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και το στρες μπορούν να επηρεάσουν αυτό το συναίσθημα το οποίο, φυσικά, μπορεί να εντοπιστεί και σε ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τι είναι το άγχος για το σεξ;

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια και συμπτώματα άγχους που διάβασες μπορεί να σχετίζεται με το σεξ. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αποφεύγει γενικότερα τη σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι και από φόβο.

Η αγωνία αυτή μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του κυ΄κλου σεξουαλικής απόκρισης, που περιλαμβάνει τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση και τον οργασμό, ή μέρος αυτής.

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου ζωή

Η κατανόηση του πώς η διάθεσή σου επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής σου είναι το πρώτο βήμα για να λάβεις τη βοήθεια που μπορεί να χρειαστείς. Παρακάτω θα διαβάσεις μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή.

Χαμηλή λίμπιντο

Το άγχος μπορεί να κάνει τη σεξουαλική σου ορμή να πέσει κατακόρυφα. Για παράδειγμα, το να νιώθεις συναισθηματικά φορτωμένη μπορεί να κυριεύσει τις σκέψεις σου και να σε εμποδίσει να έχεις διάθεση για σεξ.

Αποφυγή οικειότητας

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που το άγχος σε εμποδίζει να είσαι κοντά στον σύντροφό σου. Και για άτομα που έχουν βιώσει άγχος από τραύμα ή επίθεση στο παρελθόν, το σεξ μπορεί να τα κάνει να είναι επιφυλακτικά με τον σύντροφό τους ή να φοβούνται το ίδιο το σεξ.

Μειωμένη επικοινωνία με τον σύντροφό σου

Η επικοινωνία είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για το σεξ. Μια μελέτη ανέφερε ότι τα ζευγάρια που δεν μιλούν για σεξουαλικές και μη σεξουαλικές ανησυχίες, μπορεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με το σεξ.

Μειωμένη Αυτοπεποίθηση

Τα άτομα με άγχος για το σεξ μπορεί να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος αυτοπεποίθησης για το σώμα τους και την εμφάνισή τους. Εάν είσαι πιο συγκεντρωμένη στον εαυτό σου και στην εμφάνισή σου, αυτό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτή η αναστάτωση μπορεί να δυσκολέψει τη διέγερσή σου.

Δυσκολίες με τον οργασμό

Aυτονόητο το πρόβλημα αυτό. Το σεξουαλικό άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να φτάσει σε οργασμό, πράγμα που θα φέρει, τελικά ακόμη περισσότερο άγχος, στεναχώρια και προβλήματα!

Συμπέρασμα:

Το άγχος είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο αισθάνεται φόβο ή ανησυχία. Μπορεί να εμφανιστεί σε σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις και να επηρεάσει πολλά σημεία της ζωής ενός ατόμου – συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής του ζωής, η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία μας, όσο και να το παραβλέπουμε!

Τα αγχώδη συναισθήματα μπορούν να σε εμποδίσουν να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για τις επιθυμίες σου ή να σε εμποδίσουν να είσαι σίγουρη για το σώμα σου κατά τη διάρκεια του σεξ. Και αυτό φυσικά προκαλεί επιπλέον προβλήματα

Εάν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε άγχος που σχετίζεται με το σεξ, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό μπορεί να σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις. Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια, ούτε και αδυναμία. Αντίθετα, μέσα στους δύσκολους και πιεστικούς ρυθμούς που ζούμε φανερώνει μεγάλη δύναμη το να αντιληφθείς, πρώτα, το όποιο πρόβλημα έχεις, να το παραδεχτείς και να ζητήσεις βοήθεια! Το πρώτο βήμα είναι πάντα και το πιο σημαντικό. Μην το παραμελείς!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.