ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αν αισθανθείτε αυτό κοντά στον αφαλό σας πρέπει να κάνετε εξέταση για ανεύρυσμα

Το ανεύρυσμα είναι γνωστό και ως «σιωπηλός δολοφόνος»

Αν αισθανθείτε αυτό κοντά στον αφαλό σας πρέπει να κάνετε εξέταση για ανεύρυσμα

Ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής εμφανίζεται όταν η αορτή, ένα κύριο αγγείο που παρέχει αίμα στο σώμα, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα. Έτσι, μπορεί να προκληθεί διόγκωση του αγγείου που μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, είτε σταδιακά είτε γρήγορα.

Στη χειρότερη περίπτωση, ένα κοιλιακό ανεύρυσμα μπορεί επίσης να σπάσει, προκαλώντας επικίνδυνη για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Και αν συμβεί αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι μικρές.

Ωστόσο, εάν εντοπιστεί έγκαιρα, υπάρχουν πολλές επιλογές για παρέμβαση που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τη ζωή.

Το ανεύρυσμα είναι γνωστό και ως “σιωπηλός δολοφόνος”

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, λέει ο δρ. Ali Azizzadeh, διευθυντής του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής στο νοσοκομείο Cedars-Sinai: «Τα περισσότερα ανευρύσματα αορτής είναι ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αγνοούν το πρόβλημα. Γι’ αυτό μερικές φορές περιγράφονται ως ωρολογιακή βόμβα, ή σιωπηλός δολοφόνος. Πολλά ανευρύσματα εντοπίζονται όταν οι ασθενείς κάνουν απεικονιστικές εξετάσεις για άλλα θέματα”.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά σημάδια σε ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, που είναι πολύ πιθανό να σας προειδοποιήσουν για το πρόβλημα. Μεμονωμένα, όλα θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλες καταστάσεις, ή να θεωρηθούν απολύτως φυσιολογικά. Ωστόσο, συνδυαστικά, μπορούν να υποδείξουν ένα ανεύρυσμα, το οποίο μπορεί να απαιτεί άμεση φροντίδα, ή ακόμη και επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Το να αισθάνεστε αυτό κοντά στον αφαλό σας μπορεί καμπανάκι άμεσου κινδύνου

Το να αισθάνεστε έναν δυνατό παλμό στα αριστερά του αφαλού σας μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς η αορτή διαπερνάει καθέτως τον κορμό από το στήθος προς τα κάτω, μεταφέροντας αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε ισχυρούς παλμούς σε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα, ή ενώ είστε ξαπλωμένοι, ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε έναν ισχυρό σφυγμό μαζί με ένα άλλο βασικό σύμπτωμα, είναι σώφρον να κάνετε εξέταση για πιθανό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Ο πόνος στην κοιλιά ή την πλάτη είναι επίσης βασικά συμπτώματα

Ο βαθύς, συνεχής πόνος στο μπροστινό, ή στο πλάι της κοιλιάς είναι ένα άλλο σύμπτωμα για πιθανό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, όπως και ο πόνος στην πλάτη. Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, λένε οι ειδικοί, σημειώνοντας, ότι η αίσθηση αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι την περιοχή του θώρακα ή της βουβωνικής χώρας.

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος ή θαμπός. Ξαφνικός, έντονος πόνος στην πλάτη, ή στην κοιλιά μπορεί να σημαίνει ότι το ανεύρυσμα πρόκειται να σπάσει. Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ο δρ. Azizzadeh σημειώνει ότι, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής θα πρέπει να ρωτήσουν επιτόπου τους γιατρούς τους σχετικά με κάποια εξέταση.

Ασθενείς που έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη, ιστορικό καπνίσματος, ή συγγενείς με ανευρύσματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους σχετικά με πιθανή εξέταση.

Προσέξτε γι’ αυτά τα σημάδια πιθανής ρήξης ανευρύσματος

Οι ειδικοί λένε ότι εάν ένα κοιλιακό ανεύρυσμα ανακαλυφθεί στα αρχικά του στάδια, ο κύριος στόχος του γιατρού θα είναι να αποτρέψει τον διαχωρισμό, ή τη ρήξη της αορτής. Πιθανότατα, αυτό θα περιλαμβάνει μια χειρουργική επέμβαση.

Το να λειτουργήσετε προληπτικά σχετικά μπορεί να αποδειχτεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Περίπου 8 στους 10 ανθρώπους με ρήξη ανευρύσματος, είτε πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο, είτε δεν επιβιώνουν από την επέμβαση.

Τα σημάδια ότι έχει επέλθει ρήξη ανευρύσματος αορτής μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ξαφνικό, έντονο πόνο που μοιάζει με “σκίσιμο” στην κοιλιά ή την πλάτη
  • πτώση της αρτηριακής πίεσης
  • γρήγορο σφυγμό
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από ρήξη ανευρύσματος, καλέστε αμέσως το 166!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.