Ειδικός στον ύπνο, αναφέρει πως εάν δεν κοιμάστε επτά ή οκτώ ώρες κάθε βράδυ, είναι πιθανό να βιώσετε σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις.

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα επίπεδα ενέργειας», λέει η ειδικός.

Να σημειωθεί πως ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα, από τη μνήμη μέχρι τη γνωστική λειτουργία, τα επίπεδα άγχους, τη συναισθηματική ευεξία, το δέρμα και φυσικά τη γενική υγεία.

«Περίπου το 70% της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης παράγεται στον βαθύ ύπνο, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος μόνο για την υγεία του δέρματος, αλλά και για κάθε κύτταρο του σώματος. Εάν ο ύπνος δεν είναι επαρκής ώστε να προσφέρει αποκατάσταση, είναι πιθανό να ξυπνάτε κουρασμένοι και εξαντλημένοι» τονίζει.

Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας «αποτοξινώνεται» από μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της σκέψης και της νοητικής λειτουργίας, απώλεια μνήμης, ακόμη και νόσο Αλτσχάιμερ.

«Μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μπορεί να αυξηθεί έως και 37%, προκαλώντας άγχος και ανησυχία», είπε.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ανεπαρκούς ύπνου είναι ακόμη χειρότερος: αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 45%, διαβήτης τύπου 2 και αγχώδεις διαταραχές.

Ευτυχώς υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προετοιμάσετε το σώμα σας προκειμένου να έχετε έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό και να παίρνετε συμπλήρωμα μαγνησίου, το οποίο σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Μπορείτε επίσης να πίνετε αφέψημα χαμομηλιού, ενώ είναι απαραίτητο να κρατάτε μακριά κάθε ηλεκτρονική συσκευή που εκπέμπει μπλε φως, όπως κινητά, τάμπλετ και τηλεόραση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

To μπλε φως καταστέλλει τη μελατονίνη και προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο.