ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ανησυχία για τη νόσο των Λεγεωνάριων: Ο δημοσιογράφος που κατέληξε & ο ηθοποιός που σώθηκε από θαύμα

Πώς μεταδίδεται η Νόσος των Λεγεωνάριων ή Νόσος των Κλιματιστικών

Ανησυχία για τη νόσο των Λεγεωνάριων: Ο δημοσιογράφος που κατέληξε & ο ηθοποιός που σώθηκε από θαύμα

Τις τελευταίες μέρες, επικρατεί αναστάτωση, καθώς ένας 7χρονος πέθανε την Τρίτη 10 Μαΐου, μέσα σε λίγες ώρες από τη μεταφορά του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με υψηλό πυρετό και σπασμούς.

Μάλιστα, πατέρας του παιδιού  αναφέρει ότι ο θάνατος, πιθανότατα να προήλθε λόγω μόλυνσης από τη Νόσο των Λεγεωνάριων, που μεταδόθηκε από κλιματιστικό. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι γιατροί ως την πιο πιθανή αιτία.

Από την ίδια νόσο έχει χάσει τη ζωή του το 2018, ο γνωστός δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος, ενώ σώθηκε από θαύμα μετά από πολλές ημέρες που έμεινε στην Εντατική, εκείνη την ίδια χρονιά και ο γνωστός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου.

Ειδικότερα, οι γιατροί στα επείγοντα περιστατικά του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης έδωσαν μάχη επί 2,5 ώρες για να κρατήσουν στη ζωή το παιδί, αλλά το 7χρονο αγόρι, δυστυχώς, κατέληξε.

Πατέρας 7χρονου: Οι γιατροί είπαν για Νόσο των Λεγεωνάριων

Σύμφωνα με τον πατέρα του 7χρονου, οι γιατροί στο νοσοκομείο του είπαν ότι ίσως να φταίει το κλιματιστικό του σπιτιού τους, ενώ ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης έκανε λόγο για οξεία λοίμωξη και αναφέρθηκε και στη Νόσο των Λεγεωνάριων.

Το 7χρονο αγόρι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με πολύ υψηλό πυρετό και σπασμούς.

Οι γιατροί εκεί έδωσαν μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, αλλά ο 7χρονος, δυστυχώς, κατέληξε 2,5 ώρες αργότερα.

“Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε. Αιμορραγούσε από την μύτη, το στόμα και κατέληξε”, ανέφερε ο πατέρας του επτάχρονου.

“Τι να σας πω; Σκεφτείτε να έχετε εσείς ένα παιδί, ένα ωραίο πρωί με ένα μικρό πυρετό που είχε την προηγούμενη ημέρα, να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες, σε 1,5- 2 ώρες” ανέφερε ο πατέρας του 7χρονου.

“Σαν πρώτη φάση μας είπαν ότι υπήρχε ένα μικρόβιο, λεγεώνα λέγεται, και βρέθηκε αυτό στο αίμα του. Μας είπαν μάλιστα να βγάλουμε τα φίλτρα (κλιματισμού) που έχουμε στα σπίτια μας. Εγώ δεν πιστεύω ούτε μία στο δισεκατομμύριο ότι είναι από αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί τώρα από ένα τέτοιο μικρόβιο, ένα παιδί με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό να καταλήγει ουσιαστικά σε τέσσερις ώρες” εξήγησε ο πατέρας του 7χρονου.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Θνητότητα έως και 30%

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για το τραγικό περιστατικό με τον 7χρονο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, σημείωσε πως από τα στοιχεία φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη.

“Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποια οξεία λοίμωξη. Αν μιλάμε για τη Νόσο των λεγεωνάριων πρόκειται για μια κεραυνοβόλο βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, με θνητότητα μέχρι και 30%”.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά τόσο των κλιματιστικών όσο και των σωληνώσεων, και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες “ξυπνάει” και προσβάλλει τον άνθρωπο.

Ο παιδίατρος είπε ότι οι κινήσεις που έγιναν από τους γονείς του 7χρονου ήταν σωστές αφού τον πήγαν κατευθείαν στον γιατρό.

“Υπάρχουν λοιμώξεις και μικρόβια που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε 1 – 2 ώρες και να απειλήσουν τη ζωή”.

Μάνος Αντώναρος: Πέθανε από τη Νόσο των Λεγεωνάριων

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η νόσος των λεγεωνάριων, συζητήθηκε και έγινε ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα πίσω στα 2018 όταν ο γνωστός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου βρισκόταν στην εντατική για αρκετό καιρό και μάλιστα σε κρίσιμη κατάσταση.

“Δεν ήταν δυνατός ο πυρετός και δεν είχα και δυνατό πονοκέφαλο, να φανταστείτε έπαιξα κιόλας, είχε πει αργότερα ο ηθοποιός όταν τελικά βγήκε από το νοσοκομείο. Εγώ έκανα το λάθος και πήρα αντιβίωση η οποία δεν έπιασε κι εφόσον δεν έπιασε ευτυχώς πήγα αμέσως στο νοσοκομείο.

Άλλοι συνάνθρωποί μου δυστυχώς πήγαν σε μια αντιβίωση και μετά σε άλλη και αυτό τους κόστισε. Άπαξ και αρχίζει να εξαπλώνεται μετά είναι δύσκολο. Σε μένα ευτυχώς χτύπησε μόνο πνευμόνια και εγκέφαλο. Το πρώτο πράγμα που οφείλω να κάνω είναι να ευχαριστήσω το προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία”.

Ο ηθοποιός εισήχθη στο νοσοκομείο και διασωληνώθηκε έχοντας προσβληθεί από το βακτήριο της λεγεωνέλλας και παρέμεινε δυο εβδομάδες στην Εντατική. Όπως είπε ο ίδιος στον Alpha, είχε για κάποιες μέρες πυρετό, αλλά όχι δεν είχε καταβληθεί.

“Δεν είχα πονοκέφαλο, ήταν ήπιο, αν και έφτανε 39 με 40”, είπε. Μάλιστα, ενώ είχε πυρετό συνέχισε να παίζει στην περιοδεία του Mamma Mia.

Όπως πρόσθεσε, πήρε αντιβίωση, που αποδείχθηκε λάθος, δεν “έπιασε” και από τη στιγμή που συνέβη αυτό, ο Άκης Σακελλαρίου πήγε στο νοσοκομείο, κίνηση που αποδείχθηκε σωτήρια.

“Στην περίπτωσή μου χτύπησε πνεύμονες και εγκέφαλο”, είπε και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει με θέρμη τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Σωτηρία με τους οποίους και φωτογραφήθηκε λίγο πριν φύγει από το νοσοκομείο.

Από τη Νόσο των Λεγεωνάριων φέρεται να έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2018 και ο γνωστός δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος, αδερφός του Ευάγγελου Αντώναρου που είχε διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Αυτή τη στιγμή, επικρατεί ακόμα μυστήριο, μιας και δεν έχουν βγει ακόμα τα επίσημα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων) για τον θάνατο του 7χρονου αγοριού στη Θεσσαλονίκη.

Πώς μεταδίδεται η Νόσος των Λεγεωνάριων ή Νόσος των Κλιματιστικών

Σύμφωνα με τι γενικές πληροφορίες που παραθέτει ο ΕΟΔΥ, η λεγεωνέλλωση ή Νόσος των Λεγεωνάριων είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae .

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).

Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:

  • ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή
  • η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Συνοπτικά η λεγιονέλλα αποτελεί:

  • Βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση.
  • Βρίσκεται στα περισσότερα συστήματα νερού.
  • Αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης, δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.
  • Περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας
  • Ιδανική θερμοκρασία νερού 20 – 45ο C.
  • Σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού.
  • Σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών .
  • Στις ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης
  • Σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού.
  • Στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.
  • Επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.

Μετάδοση

Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Χρόνος επώασης:

  • Πυρετός Pontiac: 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες)
  • Νόσος λεγεωναρίων: 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).

Πιθανές Πηγές μόλυνσης

  • Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
  • Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
  • Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
  • Θερμές ιαματικές πηγές
  • Ιαματικά λουτρά
  • Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
  • Σιντριβάνια
  • Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια,όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.