Ευλογιά των πιθήκων: Έρχεται νέος «γύρος» lockdown – Σκέψεις για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα

Εξετάζεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα από την ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας

Ευλογιά των πιθήκων: Έρχεται νέος «γύρος» lockdown – Σκέψεις για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ενώ όλο και περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται πλέον καθημερινά σε όλες τις χώρες, το Βέλγιο, γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλει καραντίνα 21 ημερών σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη νόσο.

Σχέδιο, δε, το οποίο φέρεται να επεξεργάζονται πλέον και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές.

Στην Ελλάδα το πρώτο ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε το Σάββατο. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Η κατάσταση της υγείας του

Ο 29χρονος μεταφέρθηκε με ειδική κάψουλα, όπως και η κοπέλα, κι ας μην παρουσίαζε συμπτώματα.

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Ο Άγγλος ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος σήμερα. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σημειώνεται πως θα γίνει ιχνηλάτηση για όσους είχαν στενή επαφή μαζί του, εντούτοις επισημαίνεται πως δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που διασπείρεται ο κορονοϊός. Μετάδοση γίνεται από χοντρά σταγονίδια, με παρατεταμένη στενή επαφή, με υγρά από τις δερματικές βλάβες ή από μολυσμένα υλικά (σεντόνια). Σημειώνεται πως οι αρχές δηλώνουν σε εγρήγορση και όχι σε ανησυχία διότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η διασπορά.

Σχέδιο του ΕΟΔΥ για καραντίνα 21 ημερών

Στα… βήματα του Βελγίου, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορωνοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση».

«Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων επισήμανε, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων» σημείωσε, «καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.