ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε κητώδη θηλαστικά

Εντοπίστηκε σε ένα ρινοδέλφινο και σε μία φώκαινα

Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε κητώδη θηλαστικά

Η γρίπη των πτηνών Η1Ν1 μέχρι στιγμής δεν είχε ανιχνευθεί σε θαλάσσια όντα μέχρι την περασμένη εβδομάδα όπου ανιχνεύθηκε κρούσμα της ασθένειας σε ρινοδέλφινο που βρέθηκε νεκρό στη Φλόριντα, μια εβδομάδα μετά τη διάγνωση της ασθένειας σε φώκαινα (κήτος που μοιάζει με μικρό δελφίνι) στη Σουηδία. Είναι η πρώτη φορά που η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται σε κητώδη θηλαστικά.

Παραμένει ασαφές πόσο συχνό είναι το φαινόμενο, ωστόσο το γεγονός ότι ο ιός βρέθηκε σε δύο διαφορετικά είδη και σε διαφορετικές ηπείρους σημαίνει «σχεδόν σίγουρα» ότι υπάρχουν και άλλα κρούσματα, δήλωσε στους New York Times ο Ρίτσαρντ Ουέμπι, ιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων «Σεντ Τζουντ» στο Μέμφις.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση σε παγκόσμια κλίμακα δεν θα ήταν ποτέ αρκετά ευαίσθητη για να καταγράψει τα μοναδικά δύο συμβάντα αυτού του είδους» επισήμανε ο ιολόγος, ο οποίος συμμετέχει στη διερεύνηση του περιστατικού στη Φλόριντα.

Οι φώκαινες είναι κητώδη που μοιάζουν με μικρά δελφίνια (Ecomare / Salko de Wolf)

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει χαμηλός. Στο τελευταίο κύμα γρίπης των πτηνών που προσβάλλει πουλιά, μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα σε άνθρωπο, με τον ασθενή να είναι γνωστό ότι είχε έλθει σε επαφή με πουλερικά, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο συγκεκριμένος ιός, η ευρασιατική γρίπη H1N1, έχει επεκταθεί στα πτηνοτροφεία αλλά επηρεάζει και άγρια πτηνά, όπως αετούς, κουκουβάγιες και πελεκάνους, μεταξύ άλλων.

Και οι επιδημίες σε πληθυσμούς άγριων πτηνών θέτει σε κίνδυνο θηλαστικά που κυνηγούν πτηνά, όπως αλεπούδες, αγριόγατες, κουνάβια και άλλα είδη. Ο ιός έχει επίσης ανιχνευτεί σε φώκιες (οι οποίες δεν έχουν άμεση σχέση με τις φώκαινες και δεν ανήκουν στα κητώδη).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ιός Η1Ν1 βρέθηκε στον εγκέφαλο και αρκετά άλλα όργανα του δελφινιού στη Φλώριντα και της φώκαινας στη Σουηδία και πιθανώς έπαιξε ρόλο στον θάνατό τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.