Οι «πληγές του Φαραώ»: Eντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα λέπρας μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα! – Και θάνατοι από την Ευλογιά των Πιθήκων (upd)

Στο «Αττικό» το πρώτο κρούσμα Ευλογιάς των Πιθήκων - Τι δηλώνει ο καθηγητής Μικροβολογίας Σπυρίδων Πουρνάρας

Οι «πληγές του Φαραώ»: Eντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα λέπρας μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα! – Και θάνατοι από την Ευλογιά των Πιθήκων (upd)

Απίστευτα συμβαίνουν στον χώρο της υγείας λίγο μετά την άρση του lockdwon και των μέτρων περιορισμού τα οποία επί δύο χρόνια κρατούσαν κλεισμένη την κοινωνία με την εμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί στην Ελλάδα όπως η… λέπρα!

Το ανοσοποιητικό σύστημα μικρών παιδιών έχει σχεδόν καταστραφεί από το συνεχές κλείσιμο, τα εμβόλια mRNA και την χρήση μάσκας και επανεμφάνιση εξαφανισμένων ασθενειών είναι ο νέος εφιάλτης.

Ο καθηγητής Μικροβολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν», Σπυρίδων Πουρνάρας, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το ύποπτο κρούσμα Ευλογιάς των Πιθήκων που παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά και έχει μεταφερθεί για περαιτέρω εξέταση στο νοσοκομείο και παραδέχθηκε ότι τελικά η Ευλογιά των Πιθήκων είναι θανατηφόρα.

Παράλληλα, ωστόσο, αποκάλυψε πως εντοπίστηκε και κρούσμα λέπρας στη χώρα μας.

Ο κ.Πουρνάρας, περιέγραψε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, συνέστησε ψυχραιμία και έδωσε μήνυμα ενόψει αύξησης της κινητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Η κοπέλα που τον συνοδεύει, δεν έχει συμπτώματα. Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά.

Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα» είπε ο κ. Πουρνάρας για τον 29χρονο τουρίστα προερχόμενο απο τη Βρετανία, που μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid-19) από την Κεφαλονιά, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Για το προφίλ της συγκεκριμένης ασθένειας, τον τρόπο μετάδοσης και προφύλαξης, είπε: «Δεν είναι συνηθισμένη πάθηση στον δυτικό κόσμο, περισσότερο έχει παρουσιαστεί στην Αφρική. Ξεκινά με πυρετό και συμπτώματα κρυώματος, κόπωση, κακουχία… Μετά ακολουθούν τα εξανθήματα. Έχει περίοδο επώασης μια με δυο εβδομάδες. Αρχικά, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι ελαφρώς τρομακτικά τα συμπτώματα στην όψη, αλλά δεν είναι βαριά η ασθένεια.

Κάποιες φορές αφήνουν και σημάδια, όταν περνάει η ασθένεια. Είναι παραλλαγή της ευλογιάς, που έχει εξαφανιστεί πριν πολλά χρόνια. Υπάρχει εμβόλιο, που δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί για την ευλογιά, είναι άλλο.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Έχει κάποια θνητότητα στην Αφρική».

Αυτό που είπε, είναι ένα νέο στοιχείο: Μέχρι στιγμής δεν θεωρούσαν ότι έχει θνησιμότητα!

Για τον τρόπο προφύλαξης, ενόψει και της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, είπε: «Οι αποστάσεις και η υγιεινή είναι ο κύριος τρόπος να μην κολλήσεις. Όπως ισχύει με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είναι το ίδιο μεταδοτικός. Ας μην το κάνουμε θέμα της καθημερινότητάς μας, δεν θα γίνει απ’ όσα γνωρίζουμε από τις ΗΠΑ και τα CDC. Ο ιός εμφανίστηκε στην Αγγλία γιατί εκεί ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο κ. Πουρνάρας αναφέρθηκε και σε κρούσμα λέπρας που εντοπίστηκε στο «Αττικόν»: «Είναι από την Πελοπόννησο. Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαστούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.