Αυτά είναι τα 7 οφέλη που έχει για τον οργανισμό το σελήνιο – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Γίνεται πιο ισχυρό όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε, ενώ δρα συνεργειακά με τη βιταμίνη C

Αυτά είναι τα 7 οφέλη που έχει για τον οργανισμό το σελήνιο – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Γνώριζες πως το σελήνιο, δρα κατά του αλλεργικού άσθματος ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό;

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία. Αλλά πρόσεξε, ανήκει στα ιχνοστοιχεία, και ως τέτοιο αρκεί να λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα για βέλτιστη υγεία.

Ως ιδανική ημερήσια πρόσληψη ορίζονται τα 55 μg. Το ανώτατο όριο θεωρούνται τα 400 μg, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να οδηγηθούν σε γαστρεντερολογικά και νευρολογικά προβλήματα, τριχόπτωση, και σε περιπτώσεις πολύ υψηλής τοξικότητας, σε θάνατο.

Το σελήνιο γίνεται πιο ισχυρό όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε, ενώ δρα συνεργειακά με τη βιταμίνη C για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και κατά συνέπεια πολλών μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Ο υποθυρεοειδισμός, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η αναιμία, η μυοκαρδιοπάθεια, η ηπατική βλάβη, η κούραση ή η εξάντληση, τα λεπτά και εύθραυστα μαλλιά, είναι όλα συμπτώματα ανεπάρκειας.

Μπορεί επίσης να διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μάχεται κατά των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και γενικότερα των λοιμώξεων. Παράλληλα, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.

Το σελήνιο από την πλευρά του, διαθέτει αντιοξειδωτικές ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, στον περιορισμό της φλεγμονής καθώς και στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

2. Περιορίζει τις εκδηλώσεις του άσθματος

Το άσθμα σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής- γι’ αυτό το λόγο το σελήνιο είναι εξαιρετικό για να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Το άσθμα προκαλείται από μια φλεγμονώδη αντίδραση σε αλλεργιογόνα και άλλους τύπους φλεγμονωδών παραγόντων, προερχόμενων από τη διατροφή και το περιβάλλον.

Το σελήνιο μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό με αποτέλεσμα τη μείωση φλεγμονωδών παραγόντων και αντιδράσεων απέναντι σε αλλεργιογόνους παράγοντες.

3. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα που καταπολεμούν τις ασθένειες, προστατεύουν το DNA και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβή παραπροϊόντα που προέρχονται από υπερβολική φλεγμονή, άγχος, τοξίνες και κακή διατροφή.

Εάν έχετε πολύ οξειδωτικό στρες, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Το σελήνιο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και στην προστασία του οργανισμού.

4. Διασφαλίζει την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς

Το σελήνιο και το ιώδιο βοηθούν στην προστασία και τη διατήρηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 (πρόδρομη μορφή της Τ3). Συγκεκριμένα, το σώμα μετατρέπει την Τ4 σε Τ3 προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει, και όταν αυτή η μετατροπή δεν λαμβάνει χώρα, ο οργανισμός μπορεί να οδηγηθεί στην ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού.

Το σελήνιο είναι απαραίτητο για να παράγει ο θυρεοειδής αδένας την Τ3, καθώς δρα στο στάδιο της μετατροπής της πρόδρομης ένωσης Τ4 στην ενεργό Τ3.

5. Προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς

Μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ενώ τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το σελήνιο μειώνει τη φλεγμονή οδηγώντας σε λιγότερες πιθανότητες δημιουργίας πλάκας και θρόμβων αίματος που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Ως αντιοξειδωτικό βοηθά επίσης στη μείωση των οξειδωτικών βλαβών στο σώμα, προστατεύοντάς μας επίσης και από τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.

6. Ενισχύει τη γονιμότητα

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων αποβολής.

Σε κάθε περίπτωση, χαμηλά επίπεδα σεληνίου συσχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όπως τα χαμηλά έτσι και τα πολύ υψηλά αποθέματα σεληνίου μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

7. Ενδέχεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου

Μικρή ποσότητα σεληνίου μπορεί να έχει κάποιου είδους συμβολή στην πρόληψη του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σεληνίου στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το σελήνιο βοηθά τα κύτταρα του σώματος, ενισχύοντας την ικανότητά τους να επιδιορθώνουν το DNA. Και η συσσώρευση βλαβών (μεταλλάξεων) στο DNA αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης καρκίνου.

Τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα ενδεχομένως να μειώνουν κάπως τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του προστάτη. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά είναι σημαντικό να τονίσουμε την αξία του μέτρου στην παρουσία σεληνίου στον οργανισμό.

Σε ποια τρόφιμα θα το βρεις

Στις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σελήνιο ανήκουν:

  • τα Βραζιλιάνικα καρύδια (μόλις 1-2 τεμάχια περιέχουν από 68 έως 91 μg σεληνίου, για αυτό και δεν κάνει να ξεπερνάς αυτήν την ποσότητα ημερησίων)
  • οι σπόροι (ηλιόσπορος – 11 μg / κ.σ., λιναρόσπορος – 7,2 μg)
  • το φιστικοβούτυρο (12,9 μg / κ.σ.)
  • τα θαλασσινά (42,1 μg σε 12 μεγάλες γαρίδες) και κυρίως τα στρείδια (1/3 του φλιτζανιού μαγειρεμένα στρείδια περιέχουν 130,9 μg σεληνίου)
  • ο σολομός (79,6 μg / μερίδα 170 μg ψαριού)
  • το λευκό (γαλοπούλα – 53,4 μg / μερίδα, κοτόπουλο – ) και κόκκινο κρέας
  • τα μανιτάρια (Πορτομπέλο – 26,5 μg / φλιτζάνι, Σιτάκε – 36 μg / φλιτζάνι)
  • τα γαλακτοκομικά
  • η βρώμη (12,7 μg / μερίδα)
  • το μαύρο ρύζι (11,7 μg / μερίδα)
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα των διαφόρων φυτικών τροφίμων σε σελήνιο επηρεάζεται άμεσα από το έδαφος όπου αυτά καλλιεργούνται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.