Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης, που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Οι ξηροί καρποί, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης, ενός από τα οκτώ απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, αλλά του πλέον σπάνιου, μειώνοντας ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η τρυπτοφάνη συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία υποστηρίζει μια σειρά λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της διάθεσης, του ύπνου και της πέψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών -αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, μακαντέμια, πεκάν, φιστίκια και καρύδια- μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, παράλληλη μελέτη, συμμετείχαν 131 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα απώλειας και διατήρησης βάρους 24 εβδομάδων.

Η διατροφή όλων των συμμετεχόντων περιελάμβανε ένα καθημερινό σνακ 1,5 ουγκιάς, δηλαδή 42,5 γραμμαρίων. Από τα 95 άτομα που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, τα 56 έτρωγαν μικρογεύμα ξηρών καρπών, ενώ τα 39 έτρωγαν άλλο σνακ ίσης θερμιδικής αξίας.

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων και πλάσματος αίματος από κάθε συμμετέχοντα για να εξακριβώσουν την επίδραση των διαφορετικών σνακ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί αύξησαν τα επίπεδα των καρδιοπροστατευτικών μεταβολιτών L-τρυπτοφάνης σε δείγματα πλάσματος και κοπράνων που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς, παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα την εβδομάδα 12 (60,9%) και την εβδομάδα 24 (82,2%), σε σύγκριση με τα αρχικά τους επίπεδα. Εκείνοι που έτρωγαν άλλο σνακ, παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης, μεταξύ των εβδομάδων 12 και 24.

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι αυτή η τελική αύξηση της σεροτονίνης στο αίμα σε όλους τους συμμετέχοντες, μπορεί να είναι απόδειξη της ανταπόκρισης του σώματος στην απώλεια βάρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.