Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τα "Πέντε Μεγάλα" χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που επηρεάζουν την ευτυχία μας

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας

Όσοι είναι συναισθηματικά σταθεροί, ευσυνείδητοι και ευχάριστοι τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα “Πέντε Μεγάλα” χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με την εργασιακή, κοινωνική και ικανοποίηση από τη ζωή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Τα 5 Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι:

  • συναισθηματική σταθερότητα
  • εξωστρέφεια
  • ευσυνειδησία
  • ειλικρίνεια/διαφάνεια
  • αποδοχή

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, είναι γενικά πιο ευτυχισμένα από άλλα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν αυτό εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, παρά τις αλλαγές στα περιβάλλοντα ζωής και τις εμπειρίες, τα 5 Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνεχίζουν να συνδέονται στενά με την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

“Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παρέμειναν εξίσου σχετικά με τη ζωή”, δήλωσε επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Tilburg και εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία σε όλη μας τη ζωή

Για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και ικανοποίησης από τη ζωή καθώς μεγαλώνουμε, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 9.110 Ολλανδούς.

Κατά τη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 16 και 95 ετών, παρείχαν πολλαπλά στοιχεία σχετικά με την ικανοποίησή τους με τις κοινωνικές τους σχέσεις, τη σταδιοδρομία τους και την ζωή τους, καθώς και με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους:

  • ειλικρίνεια/διαφάνεια
  • ευσυνειδησία
  • εξωστρέφεια
  • ευχαρίστηση
  • συναισθηματική σταθερότητα ή αν είναι νευρωτικά άτομα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και στην ικανοποίηση από τη ζωή ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό δείχνει, ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία ενός ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του εξακολουθούν να επηρεάζουν έντονα τη συνολική του ικανοποίηση στη ζωή.

Η συναισθηματική σταθερότητα, που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο μέσα από ένα λιγότερο αρνητικό πρίσμα, ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ευτυχίας στην ζωή.

“Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συναισθηματική σταθερότητα (ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του στρες, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ευελιξία απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές) ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα”, είπε κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Richmond.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι διαφορετικά γνωρίσματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές της ζωής.

Η ευσυνειδησία, για παράδειγμα, ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η εξωστρέφεια και η ευχαρίστηση είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ικανοποίηση.

Τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε οποιοδήποτε από τα Πέντε Μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας καθώς γερνούσαν, γενικά, βίωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους. Αυτό υποδηλώνει, ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας δεν είναι δια βίου μόνιμα και απαράλλαχτα.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο με την ειλικρίνεια: όσοι έγιναν πιο ειλικρινείς καθώς γερνούσαν, ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ικανοποίησή τους από τη ζωή.
Εκείνοι που είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί τείνουν να είναι ευφάνταστοι, περίεργοι και δημιουργικοί, λέει ο δρ. David Spiegel, αναπληρωτής πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Stanford.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ συναισθηματικής σταθερότητας και εργασιακής ικανοποίησης ενισχύθηκε καθώς γερνούσαν οι συμμετέχοντες, κάτι που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλεται στο ότι όσο μεγάλωναν τόσο πιο πιο πρόθυμοι ήταν να αφήσουν θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούσαν συνολικά (όχι μόνο οικονομικά) και να αναζητήσουν ενεργά πιο ενδιαφέρουσες εργασίες.

“Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική σταθερότητα αλληλεπιδρά με το εργασιακό περιβάλλον για να συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ικανοποίησή μας σε αυτόν τον τομέα της ζωής”, δήλωσε η καθηγήτρια.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε το πώς άλλοι παράγοντες (π.χ. εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, εργασιακή κατάσταση, υγεία) επηρεάζουν τόσο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσο και την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη μας τη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εαυτού μας, των χαρακτηριστικών μας και των εμπειριών μας είναι πολύπλοκη και συνεχής”, λέει η καθηγήτρια.

Η προσωπικότητα παραμένει ένα σημαντικό, αλλά εύπλαστο, μέρος της ευτυχίας

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τείνουν να παραμένουν σταθερά, λέει η καθηγήτρια, αλλά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν και ωριμάζουν βιολογικά, για παράδειγμα, τείνουν να γίνονται πιο συναισθηματικά σταθεροί, γεγονός που μπορεί να τονώσει την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Τα περιβάλλοντα και οι εμπειρίες των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσουν βαθύτατα τις συμπεριφορές, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τα συναισθήματά τους και, κατά συνέπεια, την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Οι ερευνητές έδωσαν το παράδειγμα ότι η συμμετοχή σε μια κοινωνική λέσχη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να τονώσει την εξωστρέφεια ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο ικανοποιημένο κοινωνικά.

Από την άλλη πλευρά, το να είναι κανείς σε μια προβληματική ερωτική σχέση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αρνητικές αλλαγές προσωπικότητας, όπως πτώση της συναισθηματικής σταθερότητας, μειώνοντας έτσι την ικανοποίησή του από τη ζωή.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν την προσωπικότητά τους:
“Αν για παράδειγμα προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο περίεργοι, εξωστρεφείς ή πειθαρχημένοι, αυτό μπορεί να αυξήσει και την ευτυχία μας”.

Μια άλλη τακτική είναι να μελετάτε την προσωπικότητά σας και να βρίσκετε δραστηριότητες που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά της, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση της ευτυχίας σας, πρόσθεσε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Μπορούμε πάντα να επιδιώκουμε να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, όπως εξωστρέφεια, άνεση σε νέες καταστάσεις, συναισθηματική σταθερότητα και ευχαρίστηση. Αλλά υπάρχει επίσης χώρος για να διερευνήσουμε το ποια περιβάλλοντα θα σας βοηθήσουν να ευδοκιμήσετε όπως είστε”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.