ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτά είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να «προδώσει» η φωνή μας

Τα ύποπτα συμπτώματα

Αυτά είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να «προδώσει» η φωνή μας

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο μελέτησε τα σημάδια στη φωνή μας, που δείχνουν ότι άμεσα θα νοσήσουμε από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η φωνή μας πλέον αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών που ταλαιπωρούν εκατομμύρια κόσμου, όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε από την εταιρεία καρδιολογίας των ΗΠΑ αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό πείραμα. 108 συμμετέχοντες κατέθεσαν 3 ηχητικά αποσπάσματα με ομιλία τους, και η τεχνητή νοημοσύνη χρειάστηκε λίγα μόνο λεπτά για να εντοπίσει ποιοι είχαν καρδιακά προβλήματα, με τους 80 από αυτούς που επέλεξε να προχωρούν άμεσα σε επέμβαση.

Μπορεί να εντοπίσει αλλαγές που δεν είναι εύκολα διακριτές από το ανθρώπινο αυτί, κυρίως στον τόνο και στην ένταση της φωνής.

Την ίδια τακτική χρησιμοποίησε και μια ομάδα επιστημόνων στην Ολλανδία, που μπόρεσε να συνδέσει χαρακτηριστικά της φωνής με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η τεχνητή νοημοσύνη συνέλεξε σημάδια από την ένταση της φωνής, από τις ανάσες που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε μια πρόταση, όπως και τη χρήση λέξεων και κατάφερε να βρει το ποιος βρίσκεται στο πρώιμο στάδιο του Αλτσχάιμερ.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ασθενών ήταν ότι χρησιμοποιούσαν μόνο απλά ρήματα στις προτάσεις και απέφευγαν τις σύνθετες λέξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το επόμενο βήμα που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι η σύνδεση της φωνής με τη γονιμότητα στις γυναίκες, ένα πολύ ελπιδοφόρο project που θα γλυτώσει από τις επίπονες και χρονοβόρες εξετάσεις χιλιάδες γυναίκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.