ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα της υπογονιμότητας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια

Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα της υπογονιμότητας

Ουκ ολίγα ζευγάρια παλεύουν με την υπογονιμότητα και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις που προμηνύουν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στη σύλληψη.

Εάν έχετε ξεκινήσει με τον σύντροφό σας τις προσπάθειες να αποκτήσετε ένα παιδί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα εκείνα που υποδεικνύουν υπογονιμότητα και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας άμεσα.

Ενδείξεις υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα δεν έχει πάντα ορατά συμπτώματα, ωστόσο, κάποιες καταστάσεις θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτές είναι:

Ακανόνιστη περίοδος. Ο ακανόνιστος κύκλος είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα της υπογονιμότητας. Τα αίτια για τους οποίους μπορεί να μην έχετε σταθερή περίοδο ποικίλουν και μεταξύ αυτών είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, η υπερπρολακτιναιμία και οι διαταραχές του θυρεοειδή.

Λίγη ή έντονη αιμορραγία και έντονος πόνος. Η αιμορραγία από τρεις έως επτά ημέρες στην εμμηνόρροια θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε πολύ έντονη αιμορραγία, ή σχεδόν καθόλου.

Ηλικία άνω των 35 ετών. Η γονιμότητα τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Μία γυναίκα 30 ετών έχει 20% πιθανότητα να συλλάβει οποιονδήποτε μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για μία γυναίκα 40 ετών είναι μόλις 5%. Η ηλικία επηρεάζει και την ανδρική γονιμότητα, όχι ωστόσο στον ίδιο βαθμό με τη γυναίκα.

Παχυσαρκία ή πολύ χαμηλό βάρος μητέρας. Το σωματικό βάρος είναι ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα. Τα πολλά παραπάνω κιλά ή το αντίθετο μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης, ενώ η διαχείριση του σωματικού βάρους, έρευνες δείχνουν, ότι βελτιώνει τη γονιμότητα.

Προηγούμενη αποβολή. Το 20% των εγκυμοσύνων δεν εξελίσσεται κανονικά. Οι αποβολές είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με προβλήματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα.

Χρόνια πάθηση. Οι θεραπείες για χρόνιες παθήσεις όπως είναι η χορήγηση ινσουλίνης σε άτομα που έχουν διαβήτη, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην γονιμότητα. Η ινσουλίνη, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για τον θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον κύκλο σας.

Τρόπος ζωής. Το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και καφεΐνης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα ενός ζευγαριού.

Έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα σπερματοζωάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Για την ακρίβεια, είναι τόσο ευαίσθητα στη ζέστη που ακόμα και η ίδια η θερμοκρασία του σώματος θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι όρχεις στους οποίους βρίσκεται το σπέρμα είναι ένα εξωτερικό όργανο του ανδρικού σώματος. Η θερμοκρασία των όσχεων, το δερματικό περίβλημα των όρχεων, είναι 2,5 με 3 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, ενώ η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι λίγο χαμηλότερη από τους 37 βαθμούς C, η ιδανική θερμοκρασία για την παραγωγή του σπέρματος είναι οι 34 βαθμοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έκθεση σε τοξικά χημικά. Εάν το επάγγελμά σας συνεπάγεται την έκθεση σε τοξικά χημικά, έχετε αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πρόβλημα σύλληψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.