ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτές είναι οι επιπτώσεις που έχουν στο έντερο τα μικροπλαστικά

«Οι διαταραχές μπορούν να βλάψουν πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με την υγεία και μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες στον ξενιστή»

Αυτές είναι οι επιπτώσεις που έχουν στο έντερο τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια στερεού πλαστικού που έχουν μήκος μικρότερο από 5 mm, περιέχουν πολυμερή και δημιουργούν πλαστική ρύπανση.

Υπάρχουν δύο τύποι μικροπλαστικών – αυτοί που έχουν ήδη μήκος μικρότερο από 5 mm πριν εισέλθουν στο περιβάλλον και άλλοι που έχουν διασπαστεί από τη φυσική διαδικασία διάβρωσης μεγαλύτερων κομματιών πλαστικού.

Αυτό περιλαμβάνει πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα αλιείας, πλαστικές σακούλες, δοχεία μικροκυμάτων και φακελάκια τσαγιού. Μπορείτε να βρείτε μικροπλαστικό από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων καλλυντικών, ρούχων, ακόμη και ως αποτέλεσμα ορισμένων βιομηχανικών διαδικασιών.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McGill, διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά στην πεπτική οδό των θαλάσσιων πτηνών αλλοίωσαν το μικροβίωμα του εντέρου τους αυξάνοντας την παρουσία παθογόνων και ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων και μειώνοντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

«Τα ευρήματά μας αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στη φύση. Δεδομένου ότι και οι άνθρωποι προσλαμβάνουν μικροπλαστικά από το περιβάλλον και μέσω των τροφίμων, αυτή η μελέτη θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για εμάς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει εκτενείς μελέτες για το εάν οι ποσότητες μικροπλαστικών που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μικροβιακή υγεία του εντέρου των προσβεβλημένων ειδών.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς επηρεάζει την υγεία μια διατροφή που έχει μολυνθεί με μικροπλαστικά, οι επιστήμονες εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου δύο ειδών θαλάσσιων πτηνών, του Fulmarus glacialis και του Calonectris borealis που ζουν κυρίως σε ανοιχτές θάλασσες και τρέφονται με μαλάκια, καρκινοειδή και ψάρια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατάποση μικροπλαστών άλλαξε τις μικροβιακές κοινότητες σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα των δύο θαλάσσιων ειδών.

«Όσο περισσότερα μικροπλαστικά βρίσκονται στο έντερο, τόσο λιγότερα ευεργετικά βακτήρια μπορούν να ανιχνευθούν. Τα ωφέλιμα βακτήρια παρέχουν στον ξενιστή τους βασικά θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην άμυνα του ξενιστή από διάφορα παθογόνα. Οι διαταραχές μπορούν να βλάψουν πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με την υγεία και μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες στον ξενιστή» τονίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότερες μελέτες που διερευνούν την επίδραση των μικροπλαστικών στο μικροβίωμα γίνονται σε εργαστήρια χρησιμοποιώντας πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών.

«Με τη μελέτη των ζώων στη φύση, η έρευνά μας δείχνει ότι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορούν να συμβούν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, αυτές που υπάρχουν ήδη στο φυσικό περιβάλλον», καταλήγουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Ecology and Evolution.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.