ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτές είναι οι πέντε καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

Η κύρια δουλειά τους είναι να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα, μέσω των ούρων

Αυτές είναι οι πέντε καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να σκεφτούμε τα νεφρά μας, αλλά κάποιες συνήθειες μπορεί να βλάψουν αυτά τα δίδυμα όργανα.

Τα νεφρά είναι όργανα σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται στο πάνω μέρος του πίσω μέρους της κοιλιάς και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας. Η κύρια δουλειά των νεφρών είναι να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα, μέσω των ούρων.

Επιπλέον, παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες για την τόνωση νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της αντοχής των οστών.

Διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην ισορροπία του νερού και ρυθμίζουν τα επίπεδα σημαντικών μετάλλων στο σώμα μας όπως το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο.

Καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

1. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το να είστε ενυδατωμένοι είναι το κλειδί για την καλή υγεία — και αυτό ισχύει βέβαια και για τα νεφρά σας.

Μια κοινή συνήθεια που μπορεί να βλάψει τα νεφρά είναι να μην πίνετε αρκετό νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση τοξινών στο σώμα, η οποία μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Είναι απαραίτητο να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρείτε το σώμα ενυδατωμένο και να βοηθήσετε τα νεφρά να ξεπλύνουν τα απόβλητα και τις τοξίνες.

2. Τρώτε πολύ αλάτι

Μια άλλη κοινή συνήθεια που μπορεί να βλάψει τα νεφρά είναι η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού. Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά.

Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη και αντικαταστήστε τη με φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ιδιαίτερα εάν διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε νεφρική νόσο. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και χρησιμοποιήστε βότανα για να αυξήσετε τη γεύση των φαγητών.

Προσπαθήστε να μαγειρεύετε τα φαγητά σας, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τα συστατικά που σας ωφελούν. Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα κρέατα, τα λαχανικά και τα ψάρια με νερό πριν τα φάτε. Δώστε προσοχή στις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε εκείνες που είναι χαμηλές σε αλάτι και λιπαρά».

3. Τακτική χρήση παυσίπονων

Είτε έχετε πονοκέφαλο, οσφυαλγία ή κάποιο άλλο ενοχλητικό πόνο, το να καταπιείτε ένα παυσίπονο είναι η λύση για τους περισσότερους. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να το παίρνετε καθημερινά. Τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά εάν χρησιμοποιούνται υπερβολικά.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τη συνιστώμενη δόση και να μην χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα για παρατεταμένες περιόδους.

Τα παυσίπονα και τα φυτικά σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή των νεφρών, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

4. Κάπνισμα

Δεν είναι είδηση ​​ότι το κάπνισμα είναι κακό.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε μειωμένη λειτουργία των νεφρών με την πάροδο του χρόνου.

Το κάπνισμα προκαλεί την είσοδο διαφόρων τοξινών στο σώμα και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορους καρκίνους στο σώμα.

5. Δεν διαχειρίζεστε το άγχος σας

Τι σχέση έχει αυτό με τα νεφρά σας; Το χρόνιο στρες οδηγεί σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και ψυχικές ασθένειες, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των νεφρών.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε κάποιες μεθόδους για τον έλεγχο του στρες, όπως βαθιά αναπνοή, εξάσκηση της επίγνωσης και αφιέρωμα χρόνου για ήπια άσκηση όπως γιόγκα, ή τάι-τσι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.