ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο

Είναι πολύ σημαντικό να του παρέχουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό όργανο του σώματος, αφού αποτελεί του «κέντρο ελέγχου» που συντονίζει τις λειτουργίες όλων των άλλων οργάνων και συστημάτων.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να του παρέχουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύουμε από βλαβερές ουσίες που υπονομεύουν την υγεία του.

Αν και το αβοκάντο, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα είναι μερικές από τις κορυφαίες υπερτροφές για τον εγκέφαλο, αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω, δεν πρέπει να καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς τον βλάπτουν σε βάθος χρόνου.

Τηγανητά:

Δεν ανεβάζουν μόνο τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά είναι ιδιαιτέρως βλαβερά και για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτη στο έντυπο Journal of Nutritional Science, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τηγανητών τροφών συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και μια γενικότερη επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Λευκό ρύζι:

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια, συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται στενά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εναλλακτικά, συνιστάται να καταναλώνονται τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί.

Junk food:

Πλούσιο σε θερμίδες αλλά φτωχό σε διατροφική αξία, το πρόχειρο φαγητό επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Γλυκά:

Επεξεργασμένα γλυκίσματα όπως κέικ, μπισκότα και κρουασάν περιέχουν συχνά τα λεγόμενα τρανς λιπαρά (αναγράφονται στην ετικέτα ως υδρογονωμένα έλαια), τα οποία προωθούν τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοητικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ.

Φυτικά λάδια:

Ορισμένα λάδια, όπως το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προωθούν τις φλεγμονές στον εγκέφαλο. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι το κραμβέλαιο συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τόνος:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος παρέχουν πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι επίσης πλούσια σε υδράργυρο, ένα μέταλλο τοξικό για τον εγκέφαλο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα έχει δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα συνδέονται με την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.