Αυτές οι πέντε βιταμίνες κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας

Τι μπορεί να συμβεί όταν παίρνουμε μεγάλη δόση

Αυτές οι πέντε βιταμίνες κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό μας αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η λήψη τους σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει κινδύνους.

Τα συμπληρώματα βιταμινών όταν δεν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας ή όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

1. Βιταμίνη D: Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει τα νεφρά

Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα, συμβάλλοντας στην προστασία των οστών από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Σε υγιείς ανθρώπους, αν το επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα είναι υψηλότερο από 100 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον απορρόφηση ασβεστίου και να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους, διαταραχές της διάθεσης, κοιλιακό άλγος και πέτρες στα νεφρά, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

2. Ασβέστιο: Η περίσσεια ποσότητα μπορεί να εναποτεθεί στις αρτηρίες

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για έναν δυνατό σκελετό, αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα θρεπτικά συστατικά, η υπερβολική ποσότητα αυτού του μετάλλου μπορεί να είναι επιβλαβής. Περισσότερα από 2.500 mg την ημέρα για ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών και περισσότερα από 2.000 mg την ημέρα για άτομα 51 ετών και άνω, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Επιπλοκές στις αρτηρίες, αθηροσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις είναι μερικοί από τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τα συμπληρώματα ασβεστίου, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

3. Πολυβιταμίνες και πολυμέταλλα: Δεν υποκαθιστούν μια υγιεινή διατροφή

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, η οποία εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 40.000 γυναίκες άνω των 19 ετών που συμμετείχαν στη Μελέτη Γυναικείας Υγείας της Αϊόβα, διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τις γυναίκες που δεν έπαιρναν. Οι πολυβιταμίνες συνέβαλαν ελάχιστα ή καθόλου για την προστασία από κοινούς καρκίνους, καρδιαγγειακές παθήσεις ή πρόωρο θάνατο. Γενικότερα, η έρευνα σχετικά με το εάν οι πολυβιταμίνες πράγματι προάγουν την υγεία δεν είναι ξεκάθαρη.

4. Συμπληρώματα ελαίου ψαριών: Αντ’ αυτού επιλέξτε ψάρι ή λιναρόσπορο

Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το έλαιο ψαριών συνιστάται για τη μείωση των καρδιακών και άλλων παθήσεων. Ωστόσο, ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου έχουν αμφισβητήσιμα οφέλη. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν έκαναν τίποτα στη μείωση των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών ή των θανάτων από καρδιακές παθήσεις σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες χωρίς εμφανείς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Μια προηγούμενη μελέτη ανέλυσε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και επίσης δεν αναφέρθηκε κανένα όφελος.

Επιπλέον, μια μεταγενέστερη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 83 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2019 στο περιοδικό BMJ, αποκάλυψε ότι τα ωμέγα-3, είτε σε μορφή συμπληρώματος είτε σε μορφή τροφής, δεν μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των 58.000 συμμετεχόντων.

Αλλά δεν είναι όλα αρνητικά όσον αφορά τα συμπληρώματα ωμέγα-3: Μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο BMJ έδειξε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν συνδυάζονται με συμπληρώματα βιταμίνης D.

5. Soy Isolate: Προσοχή στις ισοφλαβόνες

Το τόφου, το τέμπε και το γάλα σόγιας είναι όλα καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν επίσης σόγια σε μορφή συμπληρώματος, επειδή το φυτό περιέχει ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα, τα οποία ονομάζονται ισοφλαβόνες και πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι ισοφλαβόνες στα συμπληρώματα σόγιας μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Τα καλά νέα είναι ότι μεγάλης κλίμακας μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από την κατανάλωση τροφών με πλήρη σόγια, όπως το τόφου και το edamame όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πράγματι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2017 στο περιοδικό Cancer εξέτασε 6.235 επιζώντες από καρκίνο του μαστού και συνέδεσε την κατανάλωση μιας μερίδας σόγιας την εβδομάδα με 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά τη διάρκεια της σχεδόν 10χρονης περιόδου παρακολούθησης. Αλλά δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για το soy protein isolate.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.