ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η πάθηση που εκτοξεύεται από τα φώτα της πόλης – Τι μπορείτε να κάνετε

Πόσες φορές το χρόνο και σε ποια μέρη μπορείς να δεις τα αστέρια στον ουρανό;

Αυτή είναι η πάθηση που εκτοξεύεται από τα φώτα της πόλης – Τι μπορείτε να κάνετε

Τις περισσότερες ημέρες είναι δύσκολο να δεις αστέρια στον ουρανό και ειδικά αν βρίσκεσαι σε πόλεις.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το τεχνητό φως που υπάρχει παντού, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Το τεχνητό φως, η φωτορύπανση όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, έχει επιπτώσεις τόσο στο οικοσύστημα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Λόγω της ύπαρξης έντονου τεχνητού φωτός, διαταράσσεται η φυσική κυκλική μετάβαση από το ηλιακό στο αστρικό φως και αντίστροφα, μια φυσική διαδικασία με την οποία έχουν εξελιχθεί οι βιολογικοί οργανισμοί.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως αυτή η δυσλειτουργία συνδέεται με την παχυσαρκία, με τα προβλήματα ύπνου, την αδυναμία συγκέντρωσης, καρδιακά προβλήματα ακόμα και με ψυχικές διαταραχές.

Όμως τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα μάτια μας.

Η παρουσία τεχνητού φωτός, ειδικά τις νύχτες, φαίνεται πως καταστρέφει τον οφθαλμικό ιστό μας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, αποκάλυψε μέχρι και 117% αύξηση του κινδύνου για την υγρή μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας της ακτινοβολίας του τεχνητού φωτός σε εξωτερικούς χώρους.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ειδικοί προτρέπουν τον κόσμο να μειώσει αισθητά το χρόνο παραμονής μπροστά από οθόνες, που εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.