ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η «συνταγή» για να ξυπνάτε ξεκούραστοι κάθε πρωί

Τι έδειξε νέα μελέτη

Αυτή είναι η «συνταγή» για να ξυπνάτε ξεκούραστοι κάθε πρωί

Ξυπνάτε κάθε πρωί νιώθοντας αδυναμία και έλλειψη ενέργειας;  Είστε τυχεροί, διότι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ (UCB) πιστεύουν ότι ανέπτυξαν την τέλεια φόρμουλα για να νικήστε την πρωινή κόπωση και να νιώθετε γεμάτοι ενεργητικότητα τις ώρες μετά την έγερσή σας.

Η φόρμουλά τους βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων από εκατοντάδες εθελοντές. Είναι μία διαδικασία τριών βημάτων, τα οποία αφορούν την άσκηση, τον ύπνο και το πρωινό γεύμα.

Οι ερευνητές την δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως εξηγούν, μελέτησαν 833 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων ήσαν πανομοιότυποι (μονοωογενείς) δίδυμοι και άλλοι όχι.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης τους ήταν ότι η έλλειψη ενέργειας είναι θέμα συνηθειών, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν. Τα γονίδια εμπλέκονται μόνο σε ποσοστό 25% στο αν θα νιώθει κάποιος ατονία ή γεμάτος ενέργεια το πρωί. Οι καθοριστικές συμπεριφορές είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές:

  • Η ποσότητα και η ποιότητα του νυχτερινού ύπνου
  • Η φυσική δραστηριότητα το προηγούμενο 24ωρο
  • Η ποιότητα και η ποσότητα του γεύματος που θα καταναλωθεί μετά την πρωινή έγερση

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη κατανάλωναν διαφορετικά πρωινά γεύματα. Φορούσαν επίσης ρολόγια που κατέγραφαν:

  • Τη φυσική τους δραστηριότητα
  • Την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου
  • Το πρόγραμμα του ύπνου (ώρα νυκτερινής κατάκλισης και πρωινής έγερσης)

Οι συμμετέχοντες κράτησαν επίσης αναλυτικά ημερολόγια διατροφής για δύο εβδομάδες. Κατέγραψαν ακόμα την έλλειψη ενέργειας ή την ενεργητικότητα που ένιωθαν:

  • Μόλις ξυπνούσαν το πρωί
  • Στη διάρκεια της ημέρας

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, 7 έως 9 ώρες ύπνου το βράδυ είναι ιδεώδεις για να μην νιώθετε έλλειψη ενέργειας το πρωί. Και λίγο περισσότερο να διαρκεί ο ύπνος σας, όμως, δεν βλάπτει.

Καλό είναι επίσης να μην πετάγεστε από το κρεβάτι μόλις ανοίξουν τα μάτια σας. Λίγο… χουζούρι το πρωί μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την έλλειψη ενέργειας, κατά τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Matthew Walker, καθηγητή Νευροεπιστήμης & Ψυχολογίας στο UCB. https://psychology.berkeley.edu/people/matthew-p-walker

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να τρώτε πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά φτωχό  σε ζάχαρη. Οι ερευνητές συνιστούν υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης ή τα δημητριακά ολικής χωρίς ζάχαρη. Συνιστούν επίσης να αποφεύγετε τα προϊόντα πρωινού με προσθήκη ζάχαρης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η «σημαντική» φυσική δραστηριότητα την προηγούμενη ημέρα επίσης είναι σημαντική για να καταπολεμήσετε την έλλειψη ενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.