ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αυτή είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Εμφανίζονται όταν τα απόβλητα στο αίμα σχηματίζουν πέτρες που συγκεντρώνονται στα νεφρά

Αυτή είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως οι χυμοί φρούτων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, καθώς περιέχουν αρκετά σάκχαρα που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.

Η ασθένεια εμφανίζεται σε έναν στους δέκα και συνήθως σχετίζεται με τη διατροφή του κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers, οι λίθοι εμφανίζονται όταν τα απόβλητα στο αίμα σχηματίζουν πέτρες που συγκεντρώνονται στα νεφρά.

Τότε ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο, ναυτία, εμετό, πυρετό, ρίγη και τα ούρα του περιέχουν αίμα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, κέικ) και τα ποτά που έχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης αποτελούν τον βασικό κίνδυνο εμφάνισης πέτρας.

Οι κοινές αιτίες των λίθων στα νεφρά περιλαμβάνουν αφυδάτωση, ορισμένα φάρμακα και ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης, παχυσαρκία και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη, ποτά φρούτων, η σοκολάτα, το παγωτό, τα μπισκότα και το κέικ αποτελούν τις βασικές τροφές που προκαλούν πέτρες στα νεφρά.

Για την μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από 28.000 Αμερικανούς ενήλικες που ανέφεραν μόνοι τους αν είχαν ιστορικό πέτρες στα νεφρά ή όχι.

Εξετάστηκε επίσης η κατανάλωση επιβλαβών τροφίμων όπως επεξεργασμένα δημητριακά, αλάτι και κορεσμένα λίπη.

Η ερευνητική ομάδα προσάρμοσε τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας κατά τη διάρκεια της δοκιμής από μια σειρά παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, το σχετικό εισόδημα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης έτειναν να έχουν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, χαμηλότερη βαθμολογία υγιεινής διατροφής και χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συνολική μέση πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων ήταν 272 θερμίδες την ημέρα, που αντιστοιχούσαν στο 13,2 τοις εκατό της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.