ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αυτή η συνηθισμένη συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης

Πώς θα τη διακρίνετε

Αυτή η συνηθισμένη συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, και προφορικά και γραπτά, ο ασθενής, όπως δείχνει μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical Psychological Science.

Μάλιστα μια συμπεριφορά αρκετά κοινή, που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστική στους άλλους, αποτελεί καμπανάκι για ψυχικά προβλήματα.

Ο λόγος για το αναμάσημα των ίδιων σκέψεων και ανησυχιών, είτε στις συζητήσεις ενός ασθενή με άλλους ανθρώπους είτε στα γραπτά κείμενά του.

Ο ασθενής μπορεί να βρίσκεται παγιδευμένος σε μια λούπα απαισιόδοξων σκέψεων, ειδικά αν αποφεύγει να έρθει σε επαφή με νέες εμπειρίες και ανθρώπους.

Μπορεί, για παράδειγμα, να μιλάει ξανά και ξανά για το χωρισμό του ή για την απώλεια μιας δουλειάς που θεωρούσε ευκαιρία και να έχει κατεβάσει διακόπτες απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή φυσικά είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους γύρω του, οι οποίοι συχνά απομακρύνονται, κουρασμένοι να τον ακούν να συζητάει διαρκώς για «τα ίδια και τα ίδια».

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έχει επίδραση στη σκέψη, στα συναισθήματα, στο σώμα και στην ευρύτερη συμπεριφορά του ατόμου.

Η θλίψη μετατρέπεται σε κατάθλιψη με βάση την ένταση, τη διάρκεια και την επίδραση στη λειτουργικότητα του ατόμου. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα ποια είναι τα συμπτώματά της, καθώς συχνά παρερμηνεύονται ή αγνοούνται.

Πώς θα υποψιαστείτε όμως ότι εσείς υποφέρετε από κατάθλιψη;

Τα παρακάτω έξι σημάδια παρουσιάζονται στη σελίδα για την ψυχική υγεία στο Instagram, @__psychologysays__.

-Προσπαθείτε να κρύψετε τη θλίψη σας πίσω από διάφορες δικαιολογίες και καταλήγετε να στεναχωριέστε περισσότερο.

-Πετυχαίνετε σε πολλούς τομείς, αλλά δεν απολαμβάνετε τις νίκες σας. Αντί, δηλαδή, να νιώθετε χαρά, αισθάνεστε μπερδεμένες.

-Αρνείστε να αφήσετε τη «φούσκα σιγουριάς» και κριτικάρετε διαρκώς όσα κάνετε.

–Αποσυνδέεστε από όσα σας κάνουν να νιώθετε χαρά και σας ευχαριστούν. Συνήθως, λέτε «ναι», σε όσα σας επιβάλλουν οι άλλοι.

-Προσπαθείτε να είστε πάντα κοινωνικές και δραστήριες, έτσι ώστε να «ξεχνιέστε» από όσα σας απασχολούν.

-Νιώθετε πως δεν αξίζετε την αποδοχή και την αγάπη των άλλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται πως ο μόνος αρμόδιος για να κάνει τη διάγνωση της κατάθλιψης είναι ο ειδικός ψυχικής υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.