ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Η λειτουργία τους είναι η γνωστή, δηλαδή η απορρόφηση αέρα και η διανομή οξυγόνου στο αίμα

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι πνεύμονές μας δεν είναι δύο αλλά…πέντε. Δεν διαθέτουμε βέβαια πέντε ξεχωριστούς πνεύμονες, αλλά συγκεκριμένα κάθε ένας από τους δύο πνεύμονές μας χωρίζεται σε επιπλέον μέρη, τα οποία ονομάζονται «λοβοί», όπως μας πληροφορεί η σελίδα του Institute of Human Anatomy.

Οι λοβοί των πνευμόνων

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο δεξιός μας πνεύμονας χωρίζεται σε τρεις λοβούς, έναν ανώτερο, έναν μεσαίο και ένα κατώτερο, ενώ ο αριστερός μόνο σε δύο, έναν ανώτερο και έναν, κατώτερο.

Η λειτουργία τους είναι η γνωστή, δηλαδή η απορρόφηση αέρα και η διανομή οξυγόνου στο αίμα και το κυκλοφορικό μας σύστημα. Οι λοβοί των πνευμόνων σχηματίζονται στο ανθρώπινο έμβρυο κατά την κύηση, ξεκινώντας ως κολπώσεις του σπλαχνικού υπεζωκότα που χωρίζουν τους βρόγχους και τέμνουν τους πνεύμονες σε λοβούς, που βοηθά στην επέκτασή τους.

Ωστόσο, ο ακριβής λόγος για αυτό το σχήμα δεν είναι γνωστός, και αποδίδεται στις ιδιαιτερότητες της εξελικτικής διαδικασίας των ειδών. Οι πνεύμονες προγονικών ειδών που εξελίχθηκαν από ψάρια ήταν επιμήκη όργανα με πολύ πιο απλοϊκή δομή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι πιθανό, καθώς το ζωτικό σύστημα των οργανισμών γινόταν όλο και πιο εξεζητημένο μέσα σε εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, τα υπόλοιπα όργανα να ανάγκασαν τους πνεύμονες να «διπλωθούν» στις μορφές με τις οποίες εντοπίζονται σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.