ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αυτοί είναι οι δέκα καρκίνοι με την μεγαλύτερη πιθανότητα να τους ξεπεράσετε

Η πρόοδος στην ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι επιβιώνουν

Αυτοί είναι οι δέκα καρκίνοι με την μεγαλύτερη πιθανότητα να τους ξεπεράσετε

Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται ευκολότερα όταν διαγνωστεί εγκαίρως. Αυτό το άρθρο εξετάζει τους καρκίνους με τα υψηλότερα ποσοστά 5ετούς σχετικής επιβίωσης, με την προϋπόθεση ότι διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια.

Τι εννοούμε θεραπεύσιμος καρκίνος;

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) εξηγεί ότι “θεραπευμένος” σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου, δεν χρειάζεστε περισσότερη θεραπεία και ότι ο καρκίνος δεν αναμένεται να επιστρέψει. Αλλά ένας γιατρός δεν μπορεί ποτέ να είναι 100% σίγουρος ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), ορισμένοι γιατροί μπορεί να πουν ότι έχετε θεραπευθεί εάν είστε σε πλήρη ύφεση για 5 χρόνια ή περισσότερο. Για τους περισσότερους καρκίνους, οι υποτροπές είναι πιο πιθανές τα πρώτα 5 χρόνια. Όμως ο καρκίνος μπορεί να επιστρέψει πολλά χρόνια αργότερα.

Ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «θεραπεύτηκε» για τον ασθενή, αλλά είναι πιο πιθανό να πει ότι βρίσκεστε σε ύφεση ή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ασθένειας.

Ορισμένοι καρκίνοι αντιμετωπίζονται ευκολότερα από άλλους, επομένως τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν σημαντικά. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το στάδιο στη διάγνωση. Το στάδιο περιγράφει το μέγεθος του όγκου και πόσο μακριά μπορεί να έχει εξαπλωθεί.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση είναι:

  • ο βαθμός όγκου: πόσο ανώμαλα είναι τα καρκινικά κύτταρα και πόσο γρήγορα είναι πιθανό να εξαπλωθούν
  • προσβολή λεμφαδένων: αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους περιφερειακούς λεμφαδένες
  • ηλικία και γενική υγεία του ασθενούς
  • η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία

1. Καρκίνος του θυρεοειδούς

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι συχνή στον καρκίνο του θυρεοειδούς. Κατά τη διάγνωση, περίπου το 65% των περιπτώσεων είναι εντοπισμένοι καρκίνοι και το 29% είναι τοπικοί. “Εντοπισμένος” σημαίνει ότι ο καρκίνος περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή, ενώ “τοπικός” σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινές περιοχές. Αλλιώς ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί σε όργανα ή λεμφαδένες που βρίσκονται μακριά από τον αρχικό όγκο (απομακρυσμένος).

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης (%)
Εντοπισμένος 99
Τοπικός 98
Απομακρυσμένος 53
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 98

Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν, ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι καλά διαφοροποιημένοι όγκοι, συμπεριλαμβανομένου του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς και του ωοθυλακικού καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι οι πιο συχνοί. “Καλά διαφοροποιημένοι” σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν περισσότερο με φυσιολογικά κύτταρα. Όταν εντοπιστούν εγκαίρως, οι καλά διαφοροποιημένοι καρκίνοι μπορούν συνήθως να θεραπευτούν.

Οι κακώς διαφοροποιημένοι και αδιαφοροποίητοι όγκοι αποτελούνται από καρκινικά κύτταρα που δεν μοιάζουν με τα φυσιολογικά. Οι κακώς διαφοροποιημένοι ή μη διαφοροποιημένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι γνωστοί ως αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι αλλά είναι πολύ πιο επιθετικοί.

Με όγκο μεταξύ 1 και 4 εκατοστών, η κύρια θεραπεία είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς. Άλλες θεραπείες εξαρτώνται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου.

2. Καρκίνος του προστάτη

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά. Περίπου το 70% διαγιγνώσκεται ως εντοπισμένος καρκίνος και το 13% ως τοπικός. Η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μπορεί να έχει μεγάλη σχέση με την έγκαιρη ανίχνευση.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος >99
Τοπικός >99
Απομακρυσμένος 32
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 97

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες και ορισμένες παραλλαγές γονιδίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ο καρκίνος του προστάτη χαμηλού βαθμού μπορεί να μην απαιτεί θεραπεία. Μπορεί να είναι κατάλληλη η προσεκτική παρακολούθηση. Η θεραπεία για πρώιμο στάδιο της νόσου μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή εμφυτεύματα ραδιενεργών σπόρων (βραχυθεραπεία).

3. Καρκίνος των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος σε άτομα που έχουν στους άνδρες ηλικίας 15 έως 45 ετών. Όταν εντοπίζεται νωρίς, είναι ένα από τα πιο ιάσιμα είδη καρκίνου.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος 99
Τοπικός 96
Απομακρυσμένος 73
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 95

Η θεραπεία για πρώιμο στάδιο του καρκίνου των όρχεων μπορεί να περιλαμβάνει ενεργή επιτήρηση. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του ενός ή και των δύο όρχεων ή ακτινοθεραπεία.

4. Καρκίνος του δέρματος

Με την έγκαιρη θεραπεία, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος είναι ιάσιμες. Το μελάνωμα είναι επίσης εξαιρετικά ιάσιμο στα πρώτα στάδια. Αλλά είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί. Περίπου το 78% των διαγνώσεων μελανώματος είναι εντοπισμένοι καρκίνοι.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος >99
Τοπικός 71
Απομακρυσμένος 32
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 94

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Η κύρια αιτία είναι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος σε πρώιμο στάδιο περιλαμβάνει την αφαίρεση των προσβεβλημένων σημείων στο δέρμα.

5. Καρκίνος του μαστού

Το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 43% από το 1989 έως το 2020. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έγκαιρη ανίχνευση και στη βελτιωμένη θεραπεία. Περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων βρίσκονται στο εντοπισμένο στάδιο κατά τη διάγνωση.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος 99
Τοπικός 86
Απομακρυσμένος 30
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 91

Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο. Για παράδειγμα, οι τριπλά αρνητικοί και φλεγμονώδεις καρκίνοι του μαστού είναι πιο επιθετικοί από άλλους τύπους.

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του μαστού δεν είναι ξεκάθαρη. Μαζί με περιβαλλοντικούς παράγοντες, ορισμένες κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Η θεραπεία του σε πρώιμο στάδιο περιλαμβάνει γενικά χειρουργική επέμβαση. Άλλες θεραπείες εξαρτώνται από τον τύπο και το στάδιο.

6. Καρκίνος της μήτρας

Όταν εντοπιστεί νωρίς η πρόγνωση είναι πολύ καλή. Ωστόσο, μόνο το 67% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε εντοπισμένο στάδιο.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος 95
Τοπικός 70
Απομακρυσμένος 18
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 81

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο της μήτρας σε πρώιμο στάδιο. Άλλες επιλογές εξαρτώνται από το πόσο έχει εξαπλωθεί.

7. Λέμφωμα Hodgkin

Το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος. Η πρόγνωση για τα άτομα με πρώιμο στάδιο της νόσου είναι καλή. Μόνο το 14% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται ως καρκίνοι σταδίου 1, ενώ το 38% διαγιγνώσκονται ως καρκίνοι σταδίου 2

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος 93
Τοπικός 95
Απομακρυσμένος 83
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 89

Η θεραπεία για πρώιμο στάδιο της νόσου μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

8. Καρκίνος νεφρού και νεφρικής πυέλου

Όταν διαγνωστεί νωρίς, οι ασθενείς έχουν καλές προοπτικές. Περίπου το 66% των διαγνώσεων εμφανίζονται στο στάδιο 1. Οι τρέχουσες μέθοδοι θεραπείας θεραπεύουν περισσότερο από το 50% των ατόμων με καρκίνο στα νεφρικά κύτταρα σταδίου 1.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος 93
Τοπικός 72
Απομακρυσμένος 15
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 77

Η κύρια θεραπεία για καρκίνους των νεφρών πρώιμου σταδίου είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του νεφρού. Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη η ακτινοθεραπεία. Άλλες θεραπείες εξαρτώνται από τον τύπο και το στάδιο.

9. Καρκίνος ωοθηκών

Ο εντοπισμένος καρκίνος των ωοθηκών είναι αρκετά θεραπεύσιμος. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου και τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Σχεδόν το 60% των περιπτώσεων είναι καρκίνοι όψιμου σταδίου κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος 93
Τοπικός 74
Απομακρυσμένος 31
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 49

Η πρώιμη θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας ή και των δύο ωοθηκών.

10. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Με τη βοήθεια των τακτικών ελέγχων είναι δυνατός ο εντοπισμός και η αφαίρεση προκαρκινικών βλαβών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί επίσης να τον ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο. Αλλά μόνο το 44% των περιπτώσεων βρίσκονται στο εντοπισμένο στάδιο κατά τη διάγνωση.

Στάδιο διάγνωσης Ποσοστό 5-ετούς επιβίωσης
Εντοπισμένος 92
Τοπικός 60
Απομακρυσμένος 17
Όλα τα στάδια, συνδυαστικά 67
Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από επίμονη μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία για τη νόσο σε πρώιμο στάδιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.