ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πονοκέφαλο συγκεκριμένη ώρα της ημέρας

Eιδικοί «έδειξαν» τις διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό ως την πιθανότερη αιτία

Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πονοκέφαλο συγκεκριμένη ώρα της ημέρας

Τι κάνει τον πονοκέφαλο να είναι τόσο συνεπής και να εμφανίζεται την ίδια ώρα κάθε μέρα; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτό το φαινόμενο και πώς αντιμετωπίζεται;

Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, που υποστήριξε ότι το φαινόμενο των τακτικών κεφαλαλγιών που εμφανίζονται την ίδια ώρα κάθε μέρα είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας.

Οι ειδικοί «έδειξαν» τις διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό ως τον πιθανότερο υπαίτιο για τους τακτικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Neurology.

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υποδηλώνουν ότι και οι δύο μορφές κεφαλαλγίας συνδέονται άμεσα με τον κιρκάδιο ρυθμό σε πολλαπλά επίπεδα, ιδιαίτερα εάν είναι επαναλαμβανόμενες», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Mark Joseph Burish, ερευνητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Αυτό ενισχύει τη σημασία του υποθαλάμου, δηλαδή της περιοχής του εγκεφάλου που φιλοξενεί το κύριο βιολογικό ρολόι, καθώς και τον ρόλο του στις τακτικές κεφαλαλγίες.

Εγείρει, επίσης, ένα ερώτημα σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως οι αλλαγές στον ύπνο, που, ως γνωστόν, πυροδοτούν κρίσεις ημικρανίας και μαρτυρούν κατά πόσο ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος λειτουργεί ομαλά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το εύρημα ότι το 71% των ατόμων με τακτικούς πονοκεφάλους έρχονταν αντιμέτωποι με το πρόβλημα την ίδια ώρα κάθε μέρα και συγκεκριμένα από αργά το βράδυ έως νωρίς το πρωί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ίδιο ίσχυε και για τα μισά άτομα που αντιμετώπιζαν συχνές ημικρανίες, με τη διαφορά ότι αυτές εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως από αργά το πρωί έως νωρίς το βράδυ. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι οι κεφαλαλγίες εμφανίζονταν συχνότερα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.