ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες

Είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτήριο Mycobacterium Leprae - Επίκεντρο η Φλόριντα

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες

Τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), προειδοποιούν πως η λέπρα, μία νόσος παλαιά όσο ο κόσμος που πολλοί πίστευαν ότι έχει εκριζωθεί, μπορεί να καθίσταται πάλι ενδημική στις ΗΠΑ.

Σε νέα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα ενημερώνουν ότι παρατηρούνται στη Φλόριντα αυξημένα κρούσματα, τα οποία δεν διαθέτουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Ταυτοχρόνως μειώνονται τα εισαγόμενα κρούσματα από άτομα που έχουν γεννηθεί εκτός Αμερικής.

Οι τάσεις αυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η λέπρα έχει γίνει ενδημική στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με επίκεντρο τη Φλόριντα.

Μάλιστα τα CDC συνιστούν στους γιατρούς να ρωτούν πλέον τους ασθενείς τους με λέπρα, εάν έχουν ταξιδέψει στην πολιτεία αυτή.

Τι είναι η λέπρα

Η λέπρα (ή νόσος του Χάνσεν) είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτήριο Mycobacterium Leprae, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες:

  • Στο δέρμα
  • Στους οφθαλμούς
  • Στο νευρικό ιστό

Παρά την κακή της φήμη, είναι μία ιάσιμη ασθένεια. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ιδίως κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της. Αν όμως μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες (π.χ. τύφλωση, παραμόρφωση χεριών και ποδιών κ.λπ.).

Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η άμεση έναρξη αγωγής. Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική. Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν αρχίζει αγωγή, είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Το ένα πέμπτο των κρουσμάτων

Η λέπρα είναι ενδημική σε ορισμένες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες του κόσμου. Στις ΗΠΑ παραδοσιακά καταγράφονταν 150-250 κρούσματα ετησίως.

Τα περισσότερα καταγράφονταν σε μετανάστες από χώρες όπου ενδημεί η νόσος. Υπήρχαν και κάποια που οφείλονταν σε έκθεση σε μολυσμένα ζώα (π.χ. αρμαντίλλο) ή σε παρατεταμένη επαφή με ασθενείς ή σε ταξίδια σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος.

Το 2020 όμως, καταγράφηκαν 159 κρούσματα, εκ των οποίων το σχεδόν ένα πέμπτο στην κεντρική Φλόριντα. Επιπλέον, το 34% των κρουσμάτων της περιόδου 2015-2020 είχαν μολυνθεί επί αμερικανικού εδάφους.

Αυτό ίσχυε για πολλά από τα περιστατικά της κεντρικής Φλόριντα, γεγονός που ωθεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η νόσος είναι πια ενδημική σε αυτήν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, τα CDC συνιστούν στους γιατρούς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ταξίδια στην Φλόριντα ως παράγοντα κινδύνου, όταν έχουν ασθενείς με λέπρα δίχως άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.