Δείτε για ποιο λόγο κάποιοι άντρες έχουν τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση

Η πάθηση ονομάζεται "micturition syncope"

Δείτε για ποιο λόγο κάποιοι άντρες έχουν τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση

Γνωρίζατε πως υπάρχει μία σπάνια πάθηση η οποία φέρνει τάσεις λιποθυμίας στους άντρες την ώρα που ουρούν από όρθια θέση, ειδικά όταν το κάνουν αμέσως μόλις σηκωθούν από τον ύπνο;

Η πάθηση ονομάζεται “micturition syncope”.

Η λέξη “micturition” είναι ο τεχνικός όρος που περιγράφει την διαδικασία εκκένωσης της ουροδόχου κύστεως και η λέξη “syncope” αντιστοιχεί στην ελληνική λέξη “συγκοπή” και περιγράφει τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Όταν κοιμάστε έχετε χαμηλότερη πίεση αίματος από το κανονικό, επειδή τα αγγεία σας έχουν διασταλεί λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των νεύρων.

Όταν σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα, τα νεύρα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Κατά την ούρηση, η διέγερση των νεύρων που εμπλέκονται στη χαλάρωση του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης και η ταυτόχρονη στην πίεση της κύστης ώστε να ξεκινήσει η ροή των ούρων, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σε άντρες που πάσχουν από “micturition syncope” η αρτηριακή πίεση δεν επανέρχεται πλήρως όταν σηκώνονται από το κρεβάτι, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πολύ χαμηλή όταν ξεκινούν να ουρούν.

Έτσι, η ακόμα μεγαλύτερη πτώση της πίεσης, που -ούτως ή άλλως- καταγράφεται εκείνη τη στιγμή, τους κάνει να λιποθυμούν.

Αν έχετε τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση, είναι σώφρον να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια καρδιακή αρρυθμία, ότι δεν είστε αναιμικοί, ή ότι δεν υπάρχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το φαινόμενο “micturition syncope” περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την αναπνευστική λοίμωξη και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, που βελτιώνουν την ούρηση σε άνδρες με προβλήματα προστάτη.

Αν νιώθετε ότι έχετε τάσεις λιποθυμίας κάθε φορά που ουρείτε από όρθια θέση, και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει αμέσως μετά τον ύπνο, προσπαθήστε να θυμάστε να παραμένετε καθιστοί στο κρεβάτι σας για 1-3 λεπτά, προτού σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό θα δώσει λίγο παραπάνω χρόνο στην πίεσή σας να ανέβει αρκετά, προτού πάτε στην τουαλέτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια δεύτερη λύση φυσικά είναι να ουρείτε από καθιστή θέση, οπότε το πρόβλημα εκμηδενίζεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.