Δείτε ποια είναι τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείτε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση

Όσοι τρώνε περισσότερα φρούτα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και εμφάνισης καρκίνου

Δείτε ποια είναι τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείτε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση

Είναι ήδη γνωστό πως η κατανάλωση φρούτων, ειδικά σε τακτική βάση, σας βοηθά να λαμβάνετε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης καρκίνου.

Με τόσα πολλά διαφορετικά είδη φρούτων, ωστόσο, δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο υγιεινά που μπορείτε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση:

Μήλα

Τα μήλα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ιδιαίτερα πηκτίνης, μιας διαλυτής ίνας που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το έντερο και την καρδιά.

«Τα μήλα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες παρέχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως το να βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης σας», λέει η Brittany DeLaurentis, ιδρύτρια της Brittany Lynn Nutrition.

Μια μικρή μελέτη του Φεβρουαρίου του 2020 από το American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι δύο μήλα την ημέρα για 8 εβδομάδες μείωσαν τη συνολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και άλλους δείκτες καρδιακής νόσου σε άτομα με ήπια υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Κεράσια

«Τα κεράσια είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, τα οποία μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες», εξηγεί η Maya Oueichek.

Ανεξάρτητα από το είδος του κερασιού που θα επιλέξετε, γλυκό ή ξινό, θα αποκομίσετε τα οφέλη που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει διάφορες ποσότητες αντιοξειδωτικών στα γλυκά κεράσια και στα βύσσινα, ανάλογα με τον τύπο της δοκιμής που ολοκληρώθηκε.

Φράουλες

Παρόλο που οι φράουλες είναι πολύ γλυκές, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για άτομα με διαβήτη ή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες.

«Ένα τέταρτο ενός μεγάλου φλιτζανιού με φράουλες ισοδυναμεί με 15 γραμμάρια υδατανθράκων και τρία γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας τις φράουλες μια καλή επιλογή φρούτων για άτομα με διαβήτη», λέει η Toby Smithson, διαιτολόγος, ιδρύτρια του Diabetes EveryDay και συγγραφέας του «Diabetes Meal Planning and Nutrition for Dummies».

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αποτελεί σημαντικό μέρος της δίαιτας MIND, μιας δίαιτας που έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Christina Iaboni.

Ωστόσο, προτιμήστε τα άγρια βατόμουρα, καθώς είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδη οφέλη και έχουν δύο φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά που βοηθούν την υγεία από τα συμβατικά βατόμουρα, εξηγεί η Amy Gorin, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο δεν είναι γλυκά, αλλά είναι σίγουρα ένα φρούτο που πρέπει να τρώτε. Ενώ τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, το αβοκάντο μπορεί να υπερηφανεύεται για τα υγιεινά λίπη και τις φυτικές ίνες ως πρωταγωνιστές των θρεπτικών συστατικών του.

«Το ένα τρίτο ενός αβοκάντο έχει 100 θερμίδες, 9 γραμμάρια υγιεινών λιπαρών και τέσσερα ολόκληρα γραμμάρια φυτικών ινών. Με όλες αυτές τις φυτικές ίνες, το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για να τρώτε για την υγεία του εντέρου», εξηγεί η διαιτολόγος Amanda Sauceda.

Ωστόσο, εκτός του ότι βοηθάει να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές, βοηθάει, επίσης, και στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

«Αυτό το φρούτο έχει, επίσης, υγιεινά λιπαρά και κάλιο, καθιστώντας το καλό για την υγεία της καρδιάς σας», λέει η Sauceda.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αντικατάσταση άλλων λιπαρών με αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης (του κακού είδους).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.