Δείτε ποια ποτά και φαγητά πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε περίοδο

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις δύσκολες μέρες του μήνα

Δείτε ποια ποτά και φαγητά πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε περίοδο

Μήπως υποφέρετε από φούσκωμα, κράμπες και κακή διάθεση τις δύσκολες μέρες του μήνα;

Αυτό αποτελεί κανόνα για τις περισσότερες γυναίκες, μπορεί όμως και αυτά που τρώτε και πίνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου να επιδεινώνουν την κατάστασή σας.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες γυναίκες απλώς υποφέρουν περισσότερο από άλλες από τα συμπτώματα του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου, συγκεκριμένοι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Δείτε ποια ποτά και φαγητά πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε περίοδο:

Αλμυρές τροφές

Είναι λογικό να λιγουρεύεστε πατατάκια όταν έχετε περίοδο, η κατανάλωση αλμυρών όμως, μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα κάνει κατακράτηση νατρίου και υγρών, τα οποία μπορεί να φτάνουν και το 1,5 λίτρο.

Πολύ αλάτι περιέχουν τα υπερβολικά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Συνιστάται να επιλέγετε φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα τις μέρες της περιόδου και να νοστιμίζετε τα γεύματά σας με βότανα και μπαχαρικά και όχι με αλάτι για να αποφεύγετε την κατακράτηση υγρών.

Ζάχαρη

Η κατανάλωση τροφών με επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό προκαλεί εναλλαγές στη διάθεση, κούραση και ευερεθιστότητα που εμφανίζονται έτσι κι αλλιώς στη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε ένα γενικό αίσθημα αστάθειας ή υπερέντασης.

Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα σνακ με ζάχαρη, υπέφεραν από περισσότερους πόνους συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.

Ικανοποιήστε την επιθυμία για ζάχαρη με φρούτα, φυσικά γλυκαντικά ή σνακ με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Λιπαρά και τηγανητά

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι τα τηγανητά, τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, τα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά και τα ζαχαρώδη προϊόντα, μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Αυτό επιδεινώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδο, όπως είναι οι κράμπες, το φούσκωμα και η ευαισθησία.

Η αιτία είναι ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση προσταγλανδινών, χημικών ουσιών που προκαλούν κράμπες περιόδου και φλεγμονή.

Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η αποφυγή αυτών των τροφών κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να βοηθήσει, ακολουθώντας γενικά μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πόνους της περιόδου αλλά και να ωφελήσετε τη γενική υγεία σας.

Επιλέγετε άπαχες πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, ψάρια και αβοκάντο και αντικαταστήστε το τηγάνισμα με το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό για να μεγιστοποιήσετε το θρεπτικό προφίλ των φαγητών και να μειώσετε τα συμπτώματα της περιόδου.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διεγερτική και οι περισσότεροι την επιλέγουν για να ενισχύουν την ενέργειά τους το πρωί.

Αυτό μπορεί όμως να επηρεάσει τις ορμόνες, να αυξήσει το άγχος και να διαταράξει τον ύπνο σας.

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, όταν εμφανίζονται ήδη ορμονικές διακυμάνσεις, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εντείνει συμπτώματα, όπως την ευαισθησία στο στήθος, την ευερεθιστότητα και τις διαταραχές ύπνου, καθώς και να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία αυξάνοντας το άγχος.

Η αντικατάσταση του καφέ με αφεψήματα βοτάνων χωρίς καφεΐνη ή η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.

Πολλές γυναίκες έχουν αυξημένο άγχος στην περίοδο και η καφεΐνη μπορεί να το αυξήσει, συνιστάται επομένως η ελαχιστοποίησή της.

Μην υπερβαίνετε τα 400 mg καφεΐνης ημερησίως, δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ.

Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και του ανθρακούχου νερού, μπορούν να εισάγουν υπερβολικά αέρια στο πεπτικό σύστημα.

Αυτό προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία. Αποφεύγετε τα ανθρακούχα και αντικαταστήστε τα με σκέτο νερό ή αφεψήματα βοτάνων.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί φούσκωμα και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της περιόδου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ήδη κακή διάθεσή σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.