ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι τροφές που σώζουν

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σοβαρά, δυνητικά απειλητικά για τη ζωή ιατρικά περιστατικά.

Μάλιστα, προκαλούνται όταν διακόπτεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συνήθως λόγω κάποιου θρόμβου στο αίμα ή αν εκραγεί κάποιο αιμοφόρο αγγείο.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, με τη διατροφή να είναι ένας από αυτούς.

Με αυτό στο μυαλό, ο γιατρός Jonathan Zeilinger, επικεφαλής γενικής ιατρικής, μιλά στην Express σχετικά με τις τροφές που πρέπει να αποφύγετε για να μην κινδυνεύσετε με εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, συνέστησε να μην τρώτε τέσσερις τροφές, για να αποτρέψετε το μπλοκάρισμα των αρτηριών σας. Αυτές είναι:

  • Επεξεργασμένο κρέας
  • Βούτυρο
  • Μπισκότα
  • Τηγανητό φαγητό

Στη συνέχεια ο γιατρός εξηγεί: «Καθώς τα περισσότερα εγκεφαλικά σχετίζονται με τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας (αθήρωμα) στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, οι τροφές που συμβάλλουν σε αυτό θα αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού.

Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά είναι “βασικοί ένοχοι” και περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως επεξεργασμένα κρέατα (όπως λουκάνικα και μπιφτέκια), βούτυρο, μπισκότα και τηγανητά τρόφιμα, για να αναφέρουμε μερικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες τροφές που θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

«Η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλεί επίσης τον σχηματισμό αθηρωμάτων και επομένως η υψηλή πρόσληψη αλατιού (όπως στα πατατάκια και το μπέικον) θα αυξήσει τον κίνδυνο», είπε.

«Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης (για παράδειγμα από τα αναψυκτικά) είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας στον κίνδυνο εγκεφαλικού, εν μέρει λόγω της συσχέτισής του με την αύξηση βάρους και τον διαβήτη τύπου 2 που προκαλεί βλάβη και φλεγμονή στις αρτηρίες».

Οι τροφές που σώζουν

Στον αντίποδα, ορισμένες τροφές μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να μειώσουν την πιθανότητα εγκεφαλικού.

Ο Dr. Zeilinger αναφέρει:

«Έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά θα πρέπει να στοχεύετε να τρώτε τουλάχιστον πέντε (ιδανικά επτά έως εννέα) μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων οδηγεί σε μειωμένα ποσοστά εγκεφαλικού. Πιστεύεται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των αρτηριών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων λίπους δεσμεύοντας τη χοληστερόλη στο έντερο μας.

Η συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών είναι 30 γραμμάρια την ημέρα και μπορεί επίσης να βρεθεί στη βρώμη, το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Μερικά λιπαρά είναι καλά για εσάς σε μικρές μερίδες και μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μειώνοντας πιθανώς τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά είναι συγκεκριμένα και μπορούν να βρεθούν σε ξηρούς καρπούς, καθώς και σε λιπαρά ψάρια, από τα οποία συνιστώνται δύο μερίδες την εβδομάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.