ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δείτε πώς η άσκηση συμβάλλει στην μείωση του λίπους γύρω από το συκώτι

Το λίπος στο ήπαρ οδηγεί σε φλεγμονή και μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος

Δείτε πώς η άσκηση συμβάλλει στην μείωση του λίπους γύρω από το συκώτι

Όπως θα έχετε ακουστά, οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος καλούνται να χάσουν λίπος και βάρος, ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και φυσικά απαιτεί αρκετό χρόνο.

Τώρα, ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ότι μια άλλη στρατηγική μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ηπατικού λίπους σε άτομα με αυτήν την πάθηση, η οποία επηρεάζει σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η σωματική άσκηση για 150 λεπτά συνολικά κάθε εβδομάδα σε μέτρια ένταση βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά το ηπατικό λίπος στους ασθενείς, σύμφωνα με νέα μετα-ανάλυση.

“Προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος [NAFLD]”, είπε ηπατολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και επιστημών δημόσιας υγείας στο Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center.

“Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε ακόμα κάποια εγκεκριμένη από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμακευτική θεραπεία, ή ακόμη και τρόπο πλήρους ίασης γι’ αυτήν την πάθηση”, σημείωσε.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει το ηπατικό λίπος, τη φυσική κατάσταση, τη σύσταση του σώματος και την ποιότητα ζωής, δεν είχε προσδιοριστεί συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ένταση άσκησης που το επιτυγχάνει αυτό.

Γι’ αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές θεώρησαν ότι η σχετική μείωση του ηπατικού λίπους κατά 30% (μετρήθηκε με μαγνητικές τομογραφίες) ήταν σημαντική βελτίωση. Στη συνέχεια, εξέτασαν 14 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με συνολικά 551 άτομα με NAFLD.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, η άσκηση είχε 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει αυτήν τη μείωση κατά 30% στο ηπατικό λίπος σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία.

Στη συνέχεια προσδιόρισαν τη βέλτιστη διάρκεια και έντασης άσκηση, διαπιστώνοντας ότι το 39% των ασθενών που ασκούνταν μετρίως για 150 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερο πέτυχαν σημαντική ανταπόκριση στη θεραπεία σε σύγκριση με το 26% όσων ασκούνταν λιγότερο από αυτό.

“Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση, ακόμα κι αν δεν χάσεις ούτε ένα κιλό, έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Δεν… συνταγογραφούμε την άσκηση ως λύση, αλλά ότι μάλλον αυτή μπορεί να είναι περισσότερο ένας τρόπος για τη βελτίωση της συνολικής υγείας χωρίς μια κλινικά σημαντική απώλεια βάρους”, είπε ο ηπατολόγος.

Αυτές οι μειώσεις στο ηπατικό λίπος ήταν παρόμοιες με εκείνες που αναφέρθηκαν σε δοκιμές φαρμάκων πρώιμης φάσης για άτομα με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), δηλαδή φλεγμονή και ηπατική βλάβη μαζί με λίπος στο ήπαρ.

Ένα παράδειγμα μέτριας άσκησης θα ήταν το γρήγορο περπάτημα κατά το οποίο μπορεί να αρχίσετε να ιδρώνετε, αλλά εξακολουθείτε να είστε σε θέση να συνομιλείτε καθαρά και άνετα με κάποιον που περπατά μαζί σας, είπε ο δρ. Stine. Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν η ελαφρά ποδηλασία.

«Το καλό είναι ότι τέτοιου επιπέδου δραστηριότητα μέτριας έντασης μπορεί να την κάνει ο καθένας, ακόμη και άτομα που διάγουν καθιστική ζωή», είπε ο δρ. Stine.

Το λίπος στο ήπαρ οδηγεί τελικά σε φλεγμονή και μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε ηπατική ίνωση, κίρρωση, ηπατική νόσο τελικού σταδίου ή καρκίνο του ήπατος.

Ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να λειτουργήσει το παραπάνω σχήμα άσκησης δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά οι μελέτες στην μετα-ανάλυση έδειξαν ότι απαιτούνται από τέσσερις εβδομάδες έως ένα έτος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.