ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δείτε πως η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με την κόπωση

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια

Δείτε πως η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με την κόπωση

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην κόπωση, ωστόσο μία αιτία που συχνά παραβλέπουμε είναι η ανεπάρκεια σιδήρου.

Ο σίδηρος παίζει καθοριστικό ρόλο στο σώμα, βοηθώντας στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα μας. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, ο οργανισμός βιώνει έλλειψη παροχής οξυγόνου, με αποτέλεσμα την κόπωση και την αδυναμία.

Συνήθεις αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να προκύψει από τη ανεπαρκή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, τα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

Μπορεί επίσης να προκύψει λόγω κακής απορρόφησης του σιδήρου στον οργανισμό, που συχνά προκαλείται από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας σιδήρου είναι η μεγάλη απώλεια αίματος (όπως η έντονη έμμηνος ρύση ή τα έλκη), η εγκυμοσύνη, οι γαστρεντερικές διαταραχές και ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση αυτών των παραγόντων κινδύνου και να παρακολουθούμε τα επίπεδα σιδήρου μας, ειδικά αν εμφανίζουμε τακτικά ανεξήγητη κόπωση.

Αναγνώριση των συμπτωμάτων της έλλειψης σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα και δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί. Η κόπωση είναι ένα συχνό σύμπτωμα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα αδυναμίας
  • Πονοκέφαλο
  • Ημικρανίες
  • Ζαλάδα
  • Ταχυπαλμία
  • Αρρυθμίες
  • Χλωμό δέρμα
  • Εύθραυστα νύχια
  • Τριχόπτωση

Εάν ταλαιπωρείσαι συνεχώς από ανεξήγητη κόπωση και έχεις επίσης κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσεις την έλλειψη σιδήρου ως πιθανή αιτία.

Πώς η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με την κόπωση;

Ακόμη και αν δεν έχεις σοβαρή αναιμία, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι κόπωση και εξάντληση! Στο πλαίσιο αυστραλιανής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο «Quality of Life Research» το 2000, πάρθηκαν συνεντεύξεις από σχεδόν 29.000 γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές ένιωθαν συνεχώς κουρασμένες και είχαν χαμηλότερα επίπεδα γενικής υγείας και ευεξίας, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς ιστορικό έλλειψης σιδήρου.

Ουσιαστικά, όταν τα αποθέματα σιδήρου μας εξαντλούνται, το σώμα μας δίνει προτεραιότητα στην παροχή σιδήρου σε βασικά όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, αφήνοντας λιγότερο για άλλους ιστούς και μυς, στερώντας τους ενέργεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η καρδιά πρέπει επίσης να δουλέψει πιο σκληρά για να μεταφέρει περισσότερο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στο σώμα, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κούραση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.